Zuhanást zuhanás követ az építőiparban

Vágólapra másolva!
Tizenhat százalékkal maradt el 2012 februárjában az építőipari termelés az egy évvel korábbitól. Az év első két hónapjában a termelés 9,4 százalékot esett vissza 2011 azonos időszakához képest - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Februárban mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületek építése 18,9 százalékkal, az egyéb építmények építése 10,8 százalékkal. A KSH szerint ugyanakkor az elmúlt hónapokban tapasztaltnál nagyobb visszaesésben a februári kedvezőtlen - a megszokottnál hidegebb - időjárásnak is szerepe volt.

A magyar építőipar mélyrepülése most már nagyon hosszú ideje tart, 2009 júliusa óta csak egyetlen hónap volt, (2011 novembere), amikor a teljesítmény nem csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A februári termelés a 2005-ös átlagnak már a felét sem éri el a KSH adatai szerint, ami a szezonális sajátosságok figyelembevételével is nagyon alacsonynak számít.

Annak ellenére, hogy februárban az építőipari vállalkozások csaknem 80 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban, a hó végi szerződésállomány volumene továbbra is elmaradt az előző évitől.

Az épületek építésére kötött szerződések mennyisége 21,4 százalékkal, az egyéb építmények építésére kötötteké pedig 131,2 százalékkal nőtt a 2011. februárihoz viszonyítva. A kiugró növekedés hátterében vasútfelújításra kötött nagy értékű, hosszabb idő alatt megvalósítandó szerződések, valamint közműépítési munkákra vonatkozó megrendeléseknek állnak - áll a KSH közleményében.