Zacskóvita robbant ki Németországban

Vágólapra másolva!
Egy német zöldszervezet szerint két német áruházlánc becsapja a vásárlókat a drága biozacskóival, mert azok rosszabbak, mint a normál zacskók.
Vágólapra másolva!

Német környezetvédők szerint gyors eljárással nem komposztálhatók azok az állítólag biológiai úton lebomló bevásárlótáskák, amelyeket a magyar piacon is jelen lévő Aldi és a Rewe (Penny Market) kereskedelmi láncok alkalmaznak.

A Deutsche Umwelthilfe szervezet hónapokon át vizsgálta a zacskókat, amelyek az előállító szerint 12 hét alatt teljesen lebomlanak. A táskák gyors eljárással nem komposztálhatók, ráadásul génmódosított kukorica felhasználásával állítják elő azokat - közölte Jürgen Resch, a szervezet munkatársa Berlinben. A vizsgálat eredményeire utalva annak a véleményének adott hangot, hogy "ezek a táskák rosszabbak, mint a normál, eldobható zacskók". Az üzletekben megközelítőleg négy éve kapható zacskók 30-50 eurócentbe kerülnek, tehát lényegesen drágábbak az eldobható változatoknál. Resch szerint ez a vásárlók becsapása, és jogi lépéseket fontolgatnak a két vállalkozás ellen.

A European Bioplastics nevű szervezet visszautasította a vádakat. Szóvivőjük, Kristy-Barbara Lange szerint a táskákon olvasható állítások mind bizonyított tények. A Rewe is visszautasította a vádakat. A műanyag zacskókra úgy tekintenek, mint az első lépésre a kevesebb fosszilis forrás, például ásványolaj felhasználása felé. A cég közölte, hogy az előállító biztosította őket a zacskók teljes komposztálhatóságáról. Az Aldi nem nyilatkozott az ügyben. Arról nincsenek információk, hogy évente hány műanyag táskát adnak el a vásárlóknak, de a szeméttelepeken naponta több száz darab bukkan fel - fejtette ki Herbert Probst, egy földgazdálkodási szervezet elnöke.

Probst szerint a táskákon szereplő felirat ellenére nem szabad őket a bioszemétbe dobni, mivel hetven százalékban kőolajalapú műanyagból és csak harminc százalékban kukoricakeményítőn alapuló műanyagból állnak. Legalább 12 héten át állandó magas hőmérsékletre és páratartalomra van szükség ahhoz, hogy anyaguk lebomoljon, ez pedig a házi komposzton nem valósul nem. A szakértő szerint tehát a legjobb, ha hosszú életű vászon-vagy műanyag táskával indulunk vásárolni.