Világújdonsághoz szállít termékeket egy új pápai üzem

Vágólapra másolva!
Ötven embernek ad majd munkát a Hirtenberger szombaton felavatott üzeme, ahol a BMW-vel és a Daimlerrel közösen fejlesztett, világújdonságnak számító, személygépjárművekbe beépíthető gyalogosbiztonsági rendszerhez készülnek majd alkatrészek.
Vágólapra másolva!

Új termék gyártása kezdődhet meg a Hirtenberger autóipari cég európai uniós és magyar támogatások bevonásával létesült új pápai üzemcsarnokában, amelyet szombaton avattak fel.

Az 1,32 milliárd forint értékű beruházáshoz 346 millió forint európai uniós és magyar forrást nyert el a cég, ennek köszönhetően ötven új munkahelyet teremtenek - mondta Üveges Tivadar ügyvezető a csarnokavatót megelőző sajtótájékoztatón.

Ötven új munkahely

Hozzátette: az elmúlt év őszén megkezdett beruházás alapja egy világújdonságnak számító, személygépkocsikba beépíthető gyalogos biztonsági rendszer kifejlesztése, amelyet két fő partnerükkel, a BMW-vel és Daimlerrel közösen kezdtek kidolgozni. Ez a közlekedésbiztonsági rendszer a benne található szenzorok segítségével érzékeli az ütközést, és a gépjármű motorháztetejét felemelve tompítja annak erejét, megakadályozva, hogy az elütött gyalogos átessen a járművön, és így súlyos vagy akár halálos kimenetelű sérüléseket szenvedjen.

Üveges elmondta, hogy az 1,3 milliárd forint mintegy felét költötték az épület, fennmaradó részét pedig a technológia kialakítására. Egyebek között növelték az üzemterület méretét, és három új gyártósort szereznek be. A csarnokok elkészültek, az új termék sorozatgyártásra kész, a következő hónapokban beszerzik a gyártósorokat, a termelés pedig 2013 első felében megkezdődhet. A fejlesztésben részt vevő partnereken túl más gyártóknál, az Audinál és Skodánál is nagy az érdeklődés a termék iránt.

Indulás spártai körülmények között

Helmut Schuster, a Hirtenberger AG tulajdonosa felidézte, hogy amikor tíz évvel ezelőtt Pápán megtelepedtek, "spártai" körülmények között kezdték a gyártást, de aztán látványos, folyamatosan fejlődés jellemezte a céget. A tulajdonos kiemelte: a kedvezőtlen gazdasági folyamatok, az egész ágazatot érintő válság ellenére biztosítva látja a pápai cég jövőjét.

Kovács Zoltán Veszprém megyei kormánymegbízott, országgyűlési képviselő kijelentette: az elmúlt években félmilliárd forintot kapott pályázati úton Pápa munkahelyteremtésre. A Hirtenberger Automotive Safety Hungary Bt. 2001-ben kezdte meg tevékenységét Pápán az osztrák Hirtenberger-csoport leányvállalataként. A kis és nagy kaliberű lőszerek gyártásával foglalkozó osztrák cég a 90-es évek elejétől kezdte meg biztonságtechnikai alkatrészek gyártását az autóipar számára. A pápai leányvállalat először egy bérelt üzemcsarnokban, majd a pápai ipari parkban zöldmezős beruházással létesített gyártócsarnokban autóbiztonsági berendezések alkatrészeit gyártotta az anyavállalat részére. Kezdetben 15 embert foglalkoztattak, ez a szám 2008-ra 334-re emelkedett. Az autóipart is megérintő válság átmenetileg visszafogta a növekedés ütemét, majd 2010-től ismét emelkedett a foglalkoztatottak létszáma. Jelenleg 400 dolgozójuk van, ez a létszám bővül 50-nel.