Teljesen átvariálná Orbán az áfát

Vágólapra másolva!
Ötkulcsos forgalmi adót akar a miniszterelnök, aki szerint az alapvető élelmiszereket és a gyerekneveléssel kapcsolatos árukat "nagyon alacsony" áfa terhelné, a luxuscikkek után viszont magas kulccsal kellene adózni. Orbán Viktor erről egy interjúban beszélt, de azt nem közölte, hogyan áll ennek a rendszernek a kialakítása.
Vágólapra másolva!

Az általános forgalmi adó átalakítására tett utalásokat Orbán Viktor abban az interjúban, amelyet a Kemma.hu nevű Komárom-Esztergom megyei lapnak adott. "Az általános forgalmi adó tagolttá tételét tartom kívánatosnak. Az ötkulcsos áfa esetén az alapvető élelmiszerek, a rezsiköltségek és a gyerekneveléssel kapcsolatos áruk nagyon alacsony kulccsal adóznának, a luxuscikkeket pedig - az ékszerektől a nagyon drága autókig - magas áfakulcs terhelné" - mondta a miniszterelnök, arról azonban nem közölt részleteket, hogy mikortól vezetnék be ezt a rendszert.

Jelenleg 27 százalékos az áfakulcs (ez a legmagasabb az Európai Unióban), és mellette van két kedvezményes kulcs (5 és 18 százalék)

Orbán péntek reggel a Kossuth Rádiónak adott interjúban is tett utalásokat arra, hogy a kormány tervezi az adózás átalakítását. Azt mondta, van lehetőség arra, hogy a 2013-ra szóló költségvetésben megjelenjen az a gondolat, hogy minél kevesebb legyen a munkát terhelő adó, és azokat inkább "áttereljék" a fogyasztás, a forgalom irányába. 2013-ban nagy valószínűséggel ez megjelenik majd".

Orbán azzal összefüggésben beszélt erről, hogy mint az [origo] megírta, a kormány fontolgatja egy pénzügyi tranzakciós adó bevezetését. A kormányfő azt mondta, hogy még nincs döntés a tranzakciós adóról, de ha lesz ilyen, akkor annak majdani mértéke nem lehetne több egy ezreléknél. "Emiatt senkinek ne fájjon a feje" - tette hozzá a kormányfő, hangsúlyozva, hogy év közben nem szabad az adókat módosítani, csak súlyos kényszer esetén, és szerinte ilyen most nincs.

Korábban Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is utalt arra, hogy szerinte át kellene alakítani a forgalmi adózás rendszerét. Matolcsy a Heti Válaszban április elején megjelent cikkében írta azt az áfáról, hogy "jobb volna öt kulcs - 5, 15, 20, 25, 30 százalékkal -, de az unió még nem engedi". A gazdasági miniszter arra utalhatott, hogy egy uniós rendelet szerint maximum három áfakulcs lehet egy tagországban, és a legalacsonyabb kulcs nem lehet kevesebb öt százaléknál.