Orbán nem tagadja a sárgacsekk-adót

Vágólapra másolva!
A pénzügyi tranzakciós adóról nincs még döntés, de az illeték biztosan nem lehet több egy ezreléknél - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Hozzátette, valószínűleg 2013-ban vezetik be.
Vágólapra másolva!

"Attól nagyon messze vagyunk" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arra a kérdésre, lesz-e pénzügyi tranzakciós adó. A kormányfő kijelentette, hogy még nincs döntés a tranzakciós adóról, de a tranzakciós illeték majdani mértéke nem lehetne több egy ezreléknél. "Emiatt senkinek ne fájjon a feje" - tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy év közben nem szabad az adókat módosítani, csak súlyos kényszer esetén, és szerinte ilyen most nincs. Arra viszont van lehetőség - folytatta a kormányfő -, hogy a 2013-ra szóló költségvetésben megjelenjen az a gondolat, hogy minél kevesebb legyen a munkát terhelő adó, és azokat inkább "áttereljék" a fogyasztás, a forgalom irányába. 2013-ban nagy valószínűséggel ez megjelenik majd" - közölte.

Mindenki fizetne

A miniszterelnök ezzel megerősítette az [origo] értesüléseit, amely szerint 2013-tól forgalmi adó jellegű elvonás terhelné a pénzügyi műveleteket. Orbán Viktor az adó részleteiről nem beszélt, de úgy tudjuk, ha az elképzelés a jelenlegi formájában valósul meg, akkor minden bankszámla-tulajdonos, a diákhitelt felvevő egyetemistától a munkavállalón és a hitelét törlesztő személyen át a járandóságát bankszámlára kapó nyugdíjasig viselheti a pénzügyi tranzakciós adó terhét.

A csoportos beszedési megbízások, a rezsi sárga csekken történő befizetése, a pénzátutalások (például amikor megérkezik a bankszámlára a munkabér), készpénz elhelyezése és kivétele a bankból, beleértve a bankautomatából való készpénzfelvételt is, a hiteltörlesztés és akár a folyószámla-vezetés után is adót kellene fizetni. Amikor cégek elutalják folyószámlájukról a járulékokat, társasági adót, az áfát, a dolgozók utáni közterheket az adóhatósághoz, akkor ezen tranzakció után még ezt az új pénzügyi adót is meg kellene fizetniük.

Az új adónem a tervek szerint legalább 100 milliárd forintot hozna az állam konyhájára, de akár ennek a duplája is beszedhető lenne. A pénzügyi tranzakciós adó a lefeleződő, az államnak jövőre 90 milliárd forintot hozó bankadó mellé jönne be. Az adót a bankok fizetnék be, de továbbháríthatják az ügyfeleikre, vagyis a tényleges terhet az ügyfelek viselnék.

Technikailag a pénzügyi tranzakciós adó hasonló lenne, mint az idén bevezetett baleseti adó (a biztosítók számítják fel a kgfb-díj után és fizetik be az államkasszába, de áthárítják az autósokra, mert az adóval megemelt kgfb-díjat kérik el az ügyfelektől) és a munkavállalót terhelő személyi jövedelemadó, járulékok (itt a munkahely vonja le és fizeti be a közterhet, és a nettó bért fizeti ki a dolgozónak).

A legjobban azonban az általános forgalmi adóhoz hasonlítható a sárgacsekk-adó, hiszen minden egyes pénzforgalmi művelet után meg kell majd fizetni. Orbán Viktor szerint épp ez a mögöttes koncepció lényege: a munkát terhelő adókat minél inkább a fogyasztás, a forgalom irányába kívánják "átterelni". Ezzel a megoldással ugyanis a mostani adórendszer azon problémáját lehetne oldani, amely szerint túl kevesen fizetnek túl sok adót; a forgalom és a fogyasztás megsarcolásával viszont szinte mindenki fizet, fejenként egy kisebb tételt.