Nincs kivitelezhető programja a kormánynak

Vágólapra másolva!
Az első költségvetési tanács szakértőiből álló intézet vezetője szerint nem látszik, hogy a kormánynak lenne A vagy akár B terve a nemzetközi szervezetekkel való megállapodásra és a gazdaságot fenntartható pályára állító programja. Romhányi Balázs úgy véli, a kormány közmunkaprogramja rossz irányba vezet.
Vágólapra másolva!

"Sosem értettem, hogy egy kétharmados kormánynak miért kell meglepetésre játszani. Mi baj történne, ha már most bejelentenék, hogy mit tartalmaz majd a program? Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter úgy nyilatkozott egy hónapja, hogy nincs a kormánynak B terve. A kérdés viszont az, van-e egyáltalán A terve, azaz egy olyan program, amelyet az EU és az IMF is nagy valószínűséggel támogatna" - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Romhányi Balázs, az egykori Költségvetési Tanács elemzői csapatából álló Költségvetési Felelősségi Intézet vezetője.

A szakember szerint kevés azt kommunikálni, hogy Magyarország meg akar egyezni a szervezetekkel a hitelkeretről, a tartalmi kérdésekről is tudni kellene valamit. A most benyújtandó konvergenciaprogram kedvező alkalom lenne egy terv bemutatására, mivel a tárgyalások még nem kezdődtek meg, a piac úgy is értékelheti a kormány magatartását, hogy a kormány egy terv kidolgozásához kéri a nemzetközi szervezetek támogatását. Ebben az értelemben ez még több is, mint egy konvergenciaprogram, és így a tétje is nagyobb. Egy-két apró információmorzsát már elszórt a kormány" - tette hozzá.

Jó lépés lehet az eva megszüntetése

Az egyik lépés lehet az eva (egyszerűsített vállalkozói adó) lecserélése, ami nem nem rossz javaslat Romhányi szerint, ám a szakértő arra is figyelmeztetett, ez a lépés nem jelent százmilliárdos nagyságrendű hatást, vagyis az alapvető fenntarthatósági problémát nem oldja meg. "A másik - és ez egészen döbbenetes - a közmunkások ügye. A miniszterelnök az Új Embernek adott húsvéti interjújában megemlítette, hogy a közmunkások száma két éven belül 350 ezerre emelkedik. Ez a modell nem ígér túl sok jót: ez az irány minden nemzetközi szervezet és minden szakmai jelentés ajánlásával ellenkezik" - fogalmazott Romhányi.

Szerinte a kiszámíthatóság mellett az a lényege a problémának, hogy a foglalkoztatottság krónikusan alacsony szinten van az alacsony képzettségű, alacsony jövedelmű csoportoknál, elsődleges kérdés, hogy a kormány milyen módszerrel kívánja ezt megemelni. Vannak erre jó megoldások, abban viszont mindenki egyetért, hogy nem a kormány által kijelölt út vezet előre - fogalmazott.

Súlyos következményei lehetne egy hiteltelen programnak

Most olyan konvergenciaprogrammal kellene előállni, amelyről a piac elhiszi, hogy az IMF és az EU hajlandó lenne támogatni. "Ha ez nem sikerül, annak súlyos következményei lehetnek" - mondta Romhányi.

Az intézetvezető azt is elmondta, fontos kérdés lesz, hogy a konvergenciaprogramban jövőre a tavalyi programban vállalt 2,2 százalékos GDP-arányos hiánycél szerepel majd vagy a maastrichti kritériumoknak megfelelő 3 százalékos deficit. Ha nem az előbbi adatot tartalmazza, az azt jelenti, a kormány nem akar megállapodást kötni. "elképzelhető, hogy az IMF hajlandó lenne belemenni, az EU viszont nem teheti meg" - mondta. Romhányi úgy véli, a kormánynak nincs olyan matematikailag kivitelezhető, közgazdasági kereteken alapuló programja, amely gyorsan fenntartható pályára állítaná a gazdaságot.