Megmerevedtek az álláspontok az IMF-tárgyalások feltételeiről

Vágólapra másolva!
Londoni elemzők szerint nincs előrelépés a hiteltárgyalások ügyében, ami kockázatot jelent a magyar piacokra, ezen belül a forint árfolyamára nézve. Közben az Európai Bizottság újfent megerősítette, azt várja Magyarországtól, hogy teremtsen olyan biztonságos jogi környezetet, amely helyreállítja az üzleti bizalmat.
Vágólapra másolva!

Londoni banki elemzők szerint "megmerevedtek az álláspontok" mind Magyarország, mind a Nemzetközi Valutaalap (IMF) részéről az új hitelprogramról szóló tárgyalások ügyében.

Különböző szcenáriók

A legutóbbi hírek arra utalnak, hogy a magyar kormány ragaszkodni kíván az egységes személyi jövedelemadó-rendszerhez, amely viszont "szálka az IMF szemében" - derül ki a német Commerzbank elemzéséből, amely szerint a megállapodás így még kevésbé kézzelfogható, ezért jelenleg nincs elérhető közelségben a forint érdemi erősödése sem. A Commerzbank elemzői szerint a forint jelenleg még a kockázatvállalási hajlandóság javulásával is csak nehezen tudna a 295 forint/eurós árfolyamszint alá erősödni.

A JP Morgannél úgy látják, hogy a magyar kormány szerint az IMF/EU-tárgyalások megkezdésének egyetlen tényleges előfeltétele a Magyar Nemzeti Bank függetlenségének kérdése. A cég elemzői szerint azonban annak is megvan a reális kockázata, hogy az EU mindhárom kötelezettségszegési ügyben "szilárdan kitart" álláspontja mellett, és ezek közül "legalább egyet" az uniós bíróság elé terjeszt már a következő hetekben.

A ház szakértői szerint egy ilyen lépés ismét stresszhelyzetet idézhetne elő a magyar befektetési eszközök piacán, e piaci helyzet kialakulása ugyanakkor elégséges lehet ahhoz, hogy a magyar kormány elvégezze a szükséges törvénymódosításokat. A JP Morgan elemzői arra számítanak, hogy június végéig létrejöhet a hitelmegállapodás.

Brüsszel bízik a megállapodásban

Olivier Bailly, az Európai Bizottság (EB) szóvivője pénteken megerősítette, a brüsszeli testület azt várja Magyarországtól, hogy olyan biztonságos jogi környezetet teremtsen, amely helyreállítja az üzleti bizalmat. Olivier Bailly ehhez ezúttal hozzátette: úgy gondolják, hogy a magyar hatóságokkal folytatott eszmecsere nyomán ezt sikerül majd elérni.

Bailly először szerdán használta a korábban nem előforduló fordulatot, hogy az országnak olyan jogi környezetet kell teremtenie, amely biztosítja a befektetők bizalmát. A konkrét feltételeket viszont nem tudta felsorolni. Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára erre reagálva azt mondta, a bírók nyugdíjkorhatára és az adatvédelmi hatóság függetlensége nem előfeltétele a magyar kormány és az IMF közötti tárgyalásoknak. "Remélem, hogy senki nem akarja összetéveszteni a dolgokat, amelyek nem szükségszerűen kapcsolódnak a hiteltárgyalások megkezdéséhez" - fogalmazott.