Borús a helyzet, drágulhat az euró

Vágólapra másolva!
Borús hangulatban indult a pénteki kereskedés, és a folytatás sem lett sokkal vidámabb - összegez Balogh Balázs, az XTB Magyarország piaci elemzője, aki szerint az euró árfolyama napokon belül újra megérintheti a 300 forintos szintet.
Vágólapra másolva!

A hajnalban megjelent kínai GDP-adat - a világ második legnagyobb gazdasága közel négy éve a leglassabb ütemben, mindössze 8,1 százalékkal bővült az első negyedévben - alaposan elrontotta a hangulatot, és ugyanilyen hatást gyakorolt az a hír is, amely szerint Spanyolország cds felára történelmi csúcsra, 492 százalékpontra emelkedett. (Ebben közrejátszott, hogy a Spanyolország által igénybe vett európai hitelkeret elérte a 317 milliárd eurót.)

Az Egyesült Államokban magyar idő szerint kora délután tették közzé a márciusi inflációs adatokat: a fogyasztói árak havi összevetésben 0,3 százalékkal, éves szinten pedig 2,7 százalékkal - a februáritól 0,2 százalékponttal elmaradó mértékben - emelkedtek; utóbbi adatok azonban nem okoztak különösebb meglepetést.

A dollár a globális kockázatvállalási hajlandóságot visszavető hírek nyomán erősödött pénteken, az euró/dollár árfolyam, amely hajnalban még 1,319 fölött járt, délután 1,312 alatt is megfordult. Balog Balázs szerint a jövő héten 1,31-ig ereszkedhet a kurzus, innen azonban várhatóan fölfelé indul. A forint helyzete a technikai elemzés szerint borús kissé, az euró jegyzése erősen emelkedő csatornában mozog, így valószínű, hogy hamarosan újra eléri az árfolyam a 300 forintos szintet. Az XTB szakembere úgy véli: az árfolyam április 23-ig, az Orbán-Barroso találkozó időpontjáig a 296-300-as sávban mozoghat.