Sztrájkolnak a Dunaferr három üzemében

Vágólapra másolva!
A bérmegállapodás kikényszerítésére huszonnégy órás általános sztrájk kezdődött csütörtökön a Dunaferr három üzemében. A munkabeszüntetéshez mintegy 800-900 dolgozó csatlakozott, és követeli az inflációnak megfelelő béremelés, illetve a 13. havi fizetés után a 14. havi bért is.
Vágólapra másolva!

A Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke, Mucsi Zoltán szerint a múlt heti, kétórás figyelmeztető sztrájk után a szövetség és a hozzá csatlakozott Dunaferr Ifjúsági Szövetség 24 órás munkabeszüntetést hirdetett, hogy elérje, hogy a cégcsoportnál "az idén is legyen aláírt bérmegállapodás".

Az érdekképviseletek január óta folytatnak tárgyalásokat a cég menedzsmentjével. Azt akarják elérni, hogy a jelzett infláció mértékének megfelelően, január elsejei hatállyal, 4,2 százalékkal emelkedjen az ISD Dunaferr munkavállalóinak alapbére és a szociális juttatások mértéke, továbbá legyen 13. havi úgynevezett szabadságos, és a 14. havi karácsonyi bér.

A cégvezetés és a szakszervezet álláspontja abban megegyezik - s ezt a tárgyalások legutóbbi fordulóján javasolta is a menedzsment -, hogy január elsejei hatállyal 4,2 százalékkal nőjön a munkavállalók alapbére és a szociális juttatások mértéke, továbbá, hogy a második félévben kifizessék a 13. havi, szabadságos bér teljes összegét. A 14. havi bér azonban a menedzsment álláspontja szerint "további megállapodás tárgyát képezi".

Várkonyi Zsolt, az ISD Dunaferr Zrt. főosztályvezetője a sztrájkkal kapcsolatban az MTI érdeklődésére elmondta: a cégcsoport menedzsmentje "nem ért egyet a nyomásgyakorlás ezen ultimátumszerű eszközének alkalmazásával, mivel ez nem segíti elő azt, hogy a tárgyalások normális légkörben folytatódjanak".

A sztrájkra és annak céljaira aktivisták által készített plakátokon hívják fel a figyelmet a szakszervezetek a vállalatcsoport területén. A munkabeszüntetés idején a munkáltató által kijelölt helyeken tartózkodva várják a műszak végét az érintett üzemek munkavállalói. A sztrájk idejére esedékes bérüket a szervezett dolgozóknak a sztrájkalapból a szakszervezet fizeti ki.

Mucsi Zoltán az MTI-nek elmondta: bár korábban olyan hírek röppentek fel, hogy sztrájktörőket "vetnének be" az érintett üzemekben, semmilyen törvénytelen eszközre, átcsoportosításra, munkaerő átirányítására nem került sor. Az érdekvédők vezetőjének tájékoztatása szerint amennyiben a 24 órás sztrájk nem vezet eredményre, április 25-26-27-re 72 órás sztrájkot hirdetnek, előtte pedig nagygyűlést tartanak.