Népszerűtlenek voltak az olasz papírok

Vágólapra másolva!
Az eurózóna kötvénypiacain egy rosszul sikerült spanyol aukció után kialakult fesztültség valamelyest enyhült, de a bizonytalanságot jelzi, hogy az olasz papírok nem voltak kapósak.
Vágólapra másolva!

Gyengén sikerült a csütörtöki olasz államkötvény-aukció, a tervezett 3 milliárd euróval szemben 2,88 milliárd euró értékben vásároltak papírokat a befektetők. A hozam 3,89 százalékos lett, ez jelentősen meghaladja a hasonló futamidejű olasz kötvények egy hónappal ezelőtti kibocsátásán kialakult 2,76 százalékos hozamot.

A magasabb hozam azt jelzi, hogy bár szerdán nyugodtabb volt a piac, az eurózóna piacain múlt héten kialakult feszültség még nem múlt el. A bizonytalan hangulat egy héttel ezelőtt, egy rosszul sikerült spanyol kötvényaukció után alakult ki, elszabadultak ugyanis a spanyol hozamok, de emelkedett az olasz és a francia kötvények hozama is.

A bizonytalan kötvénypiaci helyzetre reagálva az Európai Központi Bank (EKB) igazgatósági tagja, Benoit Coeuré szerdán igyekezett megnyugtatni az elsősorban Spanyolország pénzügyi helyzete miatt aggódó befektetőket. "Van egy intervenciós eszközünk, az SMP kötvényvásárlási program, amelyet mostanában ugyan nem használtunk, de létezik" - mondta szerdán Benoit Coeuré Párizsban. Az EKB az elmúlt hetekben nem vásárolt eurózóna-beli állampapírokat, 2010 májusa óta azonban a hozamok alacsonyan tartása érdekében több mint 200 milliárd euró értékben vásárolt görög, ír, portugál, spanyol és olasz államkötvényeket. Coeuré teljesen indokolatlannak tarja a spanyol kötvényekkel szemben tanúsított befektetői magatartást. "A piacok mostanában teljesen figyelmen kívül hagyják a fundamentális tényezőket" - hangsúlyozta.