Magyar tojásokat is kitiltottak Csehországból

Vágólapra másolva!
A prágai országos állat-egészségügyi hatóság (SVS) mintegy hárommillió darab, külföldről származó tojást nem engedett a cseh piacra az idei év első negyedében.
Vágólapra másolva!

Az SVS csütörtöki közlése szerint olyan tojásokról van szó, amelyek nem az új európai uniós normáknak megfelelő ketrecekben tartott tyúkoktól származnak.

A cseh piacról kitiltott tojások nagyobbik része, több mint kétmillió darab, Lengyelországból származott. Más országokból - például Magyarországról és Spanyolországból - is volt hibás tojásbehozatal - mondta Milan Malena, az SVS igazgatója újságíróknak.

Csehországban jelenleg viszonylagos tojáshiány van, amit a kereskedők kihasználtak az árak emelésére. A tojásárak a január-márciusi időszakban legalábbis megduplázódtak, de volt példa még ennél is magasabb áremelkedésre. A határ menti vidékeken elterjedt a tojásturizmus, különösen a német boltokban vásárol sok cseh tojást.

Petr Bend cseh mezőgazdasági miniszter tavaly ősszel rendelte el, hogy a nem EU-normás ketrecekben tartott tyúkoktól származó tojások az idén január elsejétől nem kerülhetnek a csehországi boltokba. A cseh termelők a központi kimutatás szerint 1,2 milliárd koronát fektettek be a ketrecek bővítésébe és korszerűsítésébe.

Az új ketrecek Magyarországon is felvitték a tojás árát, és egész Európában tojáshiányhoz vezettek.