Négyszázmillió forint vár magyar cégekre

Vágólapra másolva!
Tavaly három cégbe tett pénzt a Magyar Fejlesztési Bank leányvállalata, az idén energetikai, egészségügyi, építőipari és gépipari beruházásokat keresnek. Az MFB Invest külföldön is terjeszkedne. 
Vágólapra másolva!

Az MFB Invest (MFBI) Zrt. 2011-ben 563,2 millió forint adózott nyereséget ért el, s a tavalyi 4,9 milliárd után az idén 20-30 milliárd forint tőkebefektetést tervez a gazdaság élénkítése és új munkahelyek teremtése érdekében, az ehhez szükséges források rendelkezésére állnak - nyilatkozta az MTI-nek Ormándi Sándor vezérigazgató.

Az MFBI a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tőkefinanszírozással foglalkozó leányvállalata, amely a stratégiai állami célok támogatását, így a kis- és középvállalatok fejlesztési céljainak, versenyképességének elősegítését, a munkahelyteremtés és az innováció támogatását tekinti missziójának.
Tevékenysége profitorientált, kizárólag olyan befektetéseket hajt végre, amelyeknek az üzleti, illetve projekttervét megvalósíthatónak és megtérülőnek ítéli. Jövedelmezőségi elvárását piaci alapon határozza meg, el kell érnie legalább a magánbefektetőkét, vagyis a 10-20 százalékot. Egy gazdasági társaságba legalább 450 ezer eurót, de legfeljebb saját tőkéjének 25 százalékát fektetheti, ettől azonban különösen indokolt esetben eltérhet.

Külföldre is megy

A vezérigazgató elmondta, a cég eddig zömében saját tőkéje terhére, közvetlenül fektetett be, de ezt - az uniós előírásokkal összhangban - fokozatosan a hazai, illetve külföldi intézményi tőke bevonásával létrehozott kockázati alapokon keresztül történő társfinanszírozás váltja majd fel. Az MFBI rendelkezik a szükséges tőkével - saját tőkéje 2011 végén megközelítette a 19 milliárd forintot, de az MFB forrásaira is támaszkodhat, s pályázati forrásokra is számíthat - fejtette ki.

A cég 2011-ben három befektetést hajtott végre, mintegy 4,9 milliárd forintot helyezett ki. Az egyik jelentős tétel a japán SBI Capital Partners 60 százalékos részesedésének kivásárlása volt az SBI Europe Fund kockázati tőkealapból. A 4+2 éves futamidejű tőkealap 2014 végéig működik, a 100 millió eurós tőke mintegy 10 százalékát használták fel eddig. Az alap a vezérigazgató szerint nem kellő hatékonysággal működött, túl nagy volt a hozamelvárás, és bár több mint 300 projektet megvizsgált, csupán egy befektetést valósított meg. Az alap a jövőben nem csupán Magyarországon, hanem a környező országokban is tervez befektetéseket, már több projektről tárgyalnak. Az MFBI szeretne ismét külföldi tőkét bevonni az alapba, s a többséget átengedné az új partnernek.

Az MFB Csoport 2011-ben sikeresen - az elvárt, a szerződésekben rögzített hozammal - kiszállt egy másik korábbi befektetéséből, a Solvo Biotechnológiai Zrt.-ből is. A befektetést kevesebb mint öt év alatt sikerült lezárni a részesedés többségi tulajdonosoknak való értékesítésével. A Solvo ezalatt világszerte ismert céggé vált, jelentősen növelte árbevételét, piaci részesedését, eredményét, aminek elérését az állami befektetés tette lehetővé - hangsúlyozta Ormándi Sándor.

A kisebb befektetések közül a vezérigazgató kiemelte a székesfehérvári Galvánplastik Kft.-t, amely 40 munkahelyet teremtett a befektetésnek köszönhetően.

A negyedik mobilszolgáltatóban is benne van

Az idén 5 milliárd forintot szeretnének kihelyezni kisebb projektekbe, cégenként 300-400 millió forintot. A megcélzott területek között az energetikát, a napkollektorgyártást, az egészségügyet, az építőipart és a gépipart említette a vezérigazgató. Jelenleg hat projekt van elbírálás alatt.
Az MFBI tavaly eladta a Mol-üzletrészt, mérlegfőösszege emiatt 25 milliárd forinttal csökkent, 2011 végén 20 milliárd forint volt. Befektetéssel rendelkezik ugyanakkor az OTP oroszországi bankjában, amit stratégiai befektetésnek tekint, akárcsak a Start Tőkegarancia Zrt.-t, amelyben 49 százalékos részesedése van.

Az idei tranzakciókról elmondta: az MFBI februárban 2 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre a Magyar Gáz Tranzit (MGT) Zrt.-ben, így 50 százalékos részesedést szerzett. Az MGT feladata az új észak-déli összekötő földgázszállító vezeték megépítése Magyarország és Szlovákia között, ami mintegy 40 milliárd forintos beruházás.

A társaság pénzügyi befektetőként belépett az új, negyedik mobilszolgáltatót létrehozó konzorciumba is, amelyben 45 százalékos tulajdonrészt szerzett. "Az új mobilszolgáltató közismerten nyereséges piacon fog tevékenykedni, ezért az MFB Invest okkal bízik benne, hogy ez a befektetés meghozza a tervezett hasznot" - mondta Ormándi Sándor. Annyi hozamot várnak el, amennyit a magánbefektetők is elvárnának, vagyis 18-20 százalékot.

A gáz- és a mobilprojektbe összesen 25-30 milliárd forintot fektet be az idén az MFBI gazdaságélénkítési céllal.

Jelen az energiapiacon

Ormándi Sándor elmondta: az MFBI Energy Services Company (ESCO) néven létrehoz egy társaságot állami, önkormányzati tulajdonú épületek, például kórházak, iskolák energiaracionalizálására. A felújítás révén megtakarított pénz egy újra feltöltődő (revolving) alapba kerül, amit ugyanerre a célra használnak fel. Az ESCO projekttel az MFBI a hazai cégeknek igyekszik biztos, fizetőképes keresletet teremteni. A hazai beszállítók tőkeági finanszírozásába is szeretnének besegíteni. Az ESCO minden projekthez magánbefektető társat keres üzleti alapon.

A cég márciusban megállapodást kötött a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) és a BME Viking Zrt.-vel, amelynek keretében kockázati tőkebefektetésekkel szeretné elősegíteni az egyetem kutatási bázisán létrejövő K+F eredmények piaci megjelenését és hasznosítását. Más egyetemekkel is együttműködést terveznek.

Az MFBI 2011-ben 563,2 millió forint mérleg szerinti nyereséget ért el, míg 2010-ben 654,8 millió forintot. Az üzemi eredmény negatív - 266,3 millió forint - volt, míg a pénzügyi befektetéseken 841,6 millió forint nyereséget ért el a cég. Ormándi Sándor elmondta, bevételeik mind nagyobb része származik piaci, üzleti tevékenységből, s ez az aktivitás bővülésével egyre inkább így lesz.