Továbbra sem ismeri a kormány az IMF-tárgyalások feltételeit

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottak megerősítik a magyar kormány álláspontját, amely szerint továbbra sem ismertek Magyarország és az IMF-EU páros közötti hiteltárgyalások megindulásának pontos előfeltételei - közölte Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter sajtóirodája az MTI-vel csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a magyar kormány eddig írott formában nem kapott hivatalos értesítést az Európai Bizottságtól (EB) a formális tárgyalások megkezdésének pontos előfeltételeiről.

"Az eddigi informális egyeztetések során az EB által előfeltételként megfogalmazott, vitatott kérdések elsősorban továbbra sem gazdasági, hanem kizárólag politikai jellegűek, melyek sem a gazdasági kormányzással, sem hazánk gazdaságpolitikájával nem állnak összefüggésben, és nem kapcsolódnak a pénzügyi csomagról szóló tárgyalások tematikájához" - írja Fellegi irodája.

Szerdán Olivier Bailly, az EB szóvivője egy újságírói kérdésre azt mondta, a tárgyalás előfeltételei "elég világosak": az országnak olyan jogi környezetet kell teremtenie, amely biztosítja a befektetők bizalmát. A pontos részleteket firtató kérdésre azt mondta, nem tud felsorolni "húsz vagy harminc pontot", "általános értelemben" kell a kormánynak megfelelő környezetet biztosítania. Bailly azt is kijelentette, a bizottság álláspontja jól ismert valamennyi érintett fél számára.

A "megfelelő jogi környezet kialakítása" elvárás a magyar fél számára előfeltételként nehézkesen értelmezhető túl általános jellege miatt, illetve a konkrét szempontrendszer és elvárt intézkedések hiányában - áll Fellegi Tamás sajtóirodájának közleményében.

Az elemzők szerint további engedmények kellenek a kormánytól

Az Európai Bizottság várhatóan nem fogja elégségesnek találni az IMF/EU-hitelprogramról szóló hivatalos tárgyalások elkezdéséhez a magyar jegybanktörvény módosítását - vélekedtek csütörtöki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint nő annak a kockázata, hogy a megállapodás áttolódik a második félévre.

A JP Morgan befektetési bank londoni részlegének közgazdászai havi térségi áttekintésükben azt írták, reális esélye van annak, hogy az EB mindhárom kötelezettségszegési ügyben "szilárdan kitart" álláspontja mellett, és ezek közül "legalább egyet" az uniós bíróság elé terjeszt már a következő hetekben. (Az Európai Bizottság az MNB függetlenségét is érintő új jegybanktörvény, az adatvédelmi biztos hivatalának átalakítása és a bírói munka felső korhatárának csökkentése miatt indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen januárban).

A JP Morgan szakértői szerint egy ilyen lépés ismét "stresszhelyzetet" idézhetne elő a magyar befektetési eszközök piacán, ami ugyanakkor elégséges nyomás lehet ahhoz, hogy a magyar kormány megtegye a szükséges törvénymódosításokat.

Hasonló következtetésekre jutottak helyzetértékelésükben az Eurasia Group nevű gazdasági-politikai kockázatelemző csoport elemzői is. Szerintük Brüsszel további engedményeket fog kérni a magyar kormánytól, és tekintettel Orbán Viktor miniszterelnök "kemény tárgyalási alapállására" a megállapodásig vezető folyamat nehéz lesz. A szakértők szerint "több mint elméleti", 35 százalékos annak az esélye, hogy végül egyáltalán nem jön létre megállapodás az IMF/EU-hitelprogramról.