Padlóra küldték a Nokiát

Vágólapra másolva!
Szerdán nagyot zuhant a Nokia árfolyama a tőzsdén, miután a cég közölte, a reméltnél rosszabb eredmény várható az első negyedévben.
Vágólapra másolva!

A mobiltelefonokat gyártó finn Nokia szerdán közölte, hogy a készülékgyártó divízió eredménymutatója mínusz 3 százalékos lesz, szemben a korábban várt nulla százalék körüli előrejelzéssel.

A tervezettnél rosszabb előrejelzést a cég az éles piaci versennyel magyarázta. A Nokia szerint a második negyedévben sem várható számottevő javulás az eredményességben, a folytatódó erős verseny és a keresletet kedvezőtlenül befolyásoló makrogazdasági környezet miatt. A hír megjelenése után a befektetők elkezdték a piacra önteni a mobilgyártó papírjait, a finn tőzsdén a Nokia-részvény árfolyama 15, a New York-i piacon pedig 13 százalékkal zuhant.

Tömeges leépítés a komáromi Nokia-gyárban

A finn cég február elején jelentette be, hogy nemzetközi leépítést hajt végre, mert ázsiai gyáraiba helyezi át az okostelefonok gyártását. Az intézkedés keretében 2300 embert küldenek el a komáromi gyárból, ahol 4400-an dolgoznak, emellett az anyacég a mexikói és finn gyárában is leépítéseket hajt végre az év folyamán. A lépéseket a tavaly szeptemberben bejelentett - az okostelefonok gyártási tevékenységét felülvizsgáló - lépéseket követik, és céljuk, hogy a sokrétű globális mobilkészülék-piacon a cég versenyképességet növeljék - közölte februárban a Nokia.


A Nokia mellett több másik gyártó sem bír lépést tartani a versenytársakkal. A tajvani HTC, Ázsia második legnagyobb okostelefon-gyártója április elején közzétett adatok szerint a nyereség 70 százalékkal csökkent a márciussal végződő negyedév végén, az Apple és a Samsung által támasztott konkurencia miatt.

A HTC mellett a Blackberry okostelefonokat gyártó RIM sem bír megbirkózni a konkurenciával, a cég március végén közölte, az első negyedévben 25 százalékkal csökkentek az eladásai, és az új fejlesztésű készülékekre is várni kell még. A RIM éppen ezért úgy döntött, hogy visszavonul a saját piacára, és újra csak az üzleti felhasználókra koncentrál majd, de ez sem biztos, hogy elég lesz a sikerhez. A RIM súlyos válságban van, mert már az üzleti felhasználók között is többen választják az Apple iPhone-ját, mint a kanadai cég mobiljait.

Ezzel párhuzamosan a riválisok közül az Apple-nek jól megy a bolt, és a Samsung Electronics degeszre keresi magát. A dél-koreai cég a vártnál sokkal nagyobb nyereséget ért el az idei első negyedévben, sőt a Galaxy termékcsalád iránti kereslet meghozhatja a világ legnagyobb okostelefon-gyártója címet a cégnek.