Bukhatunk tíz nap szabadságot

A munka törvénykönyve, munkások, dolgozók
Vágólapra másolva!
Júliusban életbe lép az új munka törvénykönyve, amely a munkáltatóknak lehetőséget ad arra, hogy akár tíz nappal kevesebb fizetett szabadságot adjanak ki a dolgozóknak.
Vágólapra másolva!

Tíz nappal is csökkenhet júliustól a szabadság. A munka.org hírportál arról számol be, hogy július elsején lép életbe az új munka törvénykönyve, amely újraírja a szabadságkiadás szabályait.

Most úgy van, hogy húsz nap az alapszabadság, és a kor előrehaladtával háromévenként egy nappal növekszik, és az életkorhoz kötött pluszszabadság is az alapszabadság része. Az év második felében azonban a húsz nap alapszabadságon felüli további szabadságnapokat pótszabadságnak hívják majd. A pótszabadság ugyanúgy háromévente egy nap, vagyis az alapszabadság és a pótszabadság összege nem változik a mostanihoz képest.

Ugyanakkor az új munka törvénykönyve lehetővé teszi, hogy a pótszabadság napjainak száma csökkenthető, akár nullára. Ehhez az kell, hogy erről a kollektív szerződés rendelkezzen, vagy a munkaadó és a munkavállaló megállapodjon egymással.

Ha valaki munkahelyet vált, könnyen abban a helyzetben találhatja magát, hogy kevesebb napot tölthet fizetett szabadságon. De akár úgy is pórul járhatnak a munkavállalók, ha maradnak a munkahelyükön, csak a munkáltatójuk nyomást gyakorol rájuk, és keresztülveri a pótszabadság csökkentését.

Az új munka törvénykönyve alapvetően a cégeknek kedvez, bár bennmaradtak olyan kötöttségek is, amelyeket eredetileg a kormány - a munkaadók örömére - el akart törölni. Egy-két ponton a munkavállalóknak is tettek gesztust, júliustól már mindkét szülőnek jár a gyerek utáni (egy gyerek esetén kettő, két gyereknél négy, több gyereknél hét nap) pluszszabadság. A decemberben elfogadott törvényről bővebben itt olvashatnak.