Szivárog a spanyol pánik

Vágólapra másolva!
Tavaly december eleje óta nem látott szintekre ugrottak a tízéves spanyol kötvényhozamok, és hasonló hozamemelkedés történt az olasz állampapírok piacán is, miután az eurózóna perifériáján ismét felerősödtek az aggodalmak. A befektetők a magas államadósság, a növekedést ellehetetlenítő megszorítások miatt aggódnak. A keddi olasz kötvényaukció kritikus lehet.
Vágólapra másolva!

A spanyol és olasz kötvényhozamok egy rosszul sikerült spanyol kötvényaukció után szabadultak el a húsvéti hosszú hétvége előtt, de az áresés azt követően is folytatódott. A tízéves spanyol kötvények hozama 5,83 százalékra emelkedett, az olasz papíroké 5,51 százalékra nőtt, erre utoljára 2011 decemberében volt példa, és valamelyest emelkedett az elmúlt napokban a francia kötvények hozamszintje is.

A hangulat azt követően romlott el, hogy egyre több adat szerint az Európai Központi Bank hosszú távú refinanszírozási művelete (LTRO) hatástalan, de visszavetették a kockázatvállalási kedvet a vártnál rosszabb amerikai munkaerő-piaci adatok is. A befektetők Spanyolország és Olaszország esetében a magas államadósság és a növekedést ellehetetlenítő megszorítások miatt aggódnak.

Kedden a Dow Jones hírügynökség olasz lapértesülésekre hivatkozva arról írt, hogy az olasz kormány a korábbinál nagyobb GDP-zsugorodással számol, és a gazdasági minisztérium hamarosan előáll egy a korábbinál jóval gyengébb hivatalos GDP-előrejelzéssel. Az olasz kormány decemberben 0,4-0,5 százalékos visszaesést jelzett előre 2012-re, de a mostani értesülések szerint a kormány már 1,3-1,5 százalékos csökkenést vár. Ez egyébként összhangban van az olasz központi bank és az Európai Bizottság várakozásával.

Olaszországban kedden tartanak kötvényaukciót, a Wall Street Journalnak nyilatkozó elemzők szerint ennek kimenetele kritikus lehet a periféria-országok megítélése szempontjából.

A hozamemelkedés az euró látványos gyengülésével is együtt járt: a dollárral szemben az 1,31-es szint alá került, a japán jennel szemben pedig egyhavi mélypontjára zuhant.

A periféria-országok kötvénypiacainak feszültsége azt a várakozást gerjeszti a Wall Street Journal elemzése szerint, hogy az EKB feléleszti az utóbbi időben hanyagolt kötvényvásárlási programját, hogy rövidtávon megnyugtassa a piacokat. Az elemzők egy része - többek között a Deutsche Bank stratégája - szerint azonban erre csak akkor kerülne sor, ha a piaci helyzet jelentősen romlana.