Rázós hónapok előtt az euró

Euro, Euró, svájci frank, dollár, deviza, valuta, árfolyam, gazdasági válság, krízis, Orbán Viktor, Angela Merkel
Vágólapra másolva!
Nagyon homályosan látják az euróárfolyam alakulását a devizapiaci szakemberek. A legjobb külföldi elemzők előrejelzései között hatalmas különbségek vannak: akad, aki 1,36-os euró/dollár árfolyamot vár az év végére, de van 1,24-es jóslat is. Ez forintban mérve bő húszforintos eltérést jelent.
Vágólapra másolva!

Az euró jövőjét jelenleg nehéz meghatározni. A Bloomberg által megkérdezett sztárstratégák szerint mindenekelőtt az gyengítheti, ha a Spanyolországban és Olaszországban életbe léptetett megszorító intézkedések miatt az adósságválság újabb szakaszába lép, recesszióba sodorva az euróövezetet. Az euró erősödése mellett viszont az Egyesült Államokban várható deficitcsökkentő intézkedések szólhatnak, valamint az, ha az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed még hosszú ideig kiváró állásponton marad.

Segített a pénzpumpa

Nick Bennenbroek, a Wells Fargo vezető devizastratégája, aki a Bloomberg összesítése szerint az elmúlt hat negyedévből négyben is a legjobb előrejelzőnek bizonyult, úgy véli: 2012 végére az euró dollárhoz mért árfolyama, amely jelenleg 1,31 környékén mozog, 1,24-re csökkenhet, vagyis jelentős dollárerősödést prognosztizál. A pontossági lista második helyén a Westpac Banking devizapiaci szakemberei állnak, akiknek üveggömbje 1,26-os évzáró kurzust mutat.

Az euró az első negyedévben 2,95 százalékkal erősödött a dollárral szemben, ami Bennenbroek szerint mindenekelőtt az adósságválság megoldásának irányában tett lépéseknek - többek között az Európai Központi Bank likviditásnövelő intézkedéseinek -, valamint a kötvénypiacokon bekövetkezett javulásnak tudható be. "A megszorító intézkedések ugyanakkor recesszióba taszítják a gazdaságot, és erősítik a befektetőkben a meggyőződést, miszerint az EKB újabb likviditásnövelő intézkedéseket hozhat" - vélekedik Richard Franulovic, a Westpac stratégája. A szakember szerint előállhat olyan helyzet, amelyben az EKB enyhít, a Fed pedig kivár - ez pedig dollárerősödést eredményezhet.

Ellenszélben

A legpontosabb elemzők listájának harmadik, negyedik és ötödik helyezettje viszont úgy látja: az euró erősödése folytatódni fog. Jane Foley, a Rabobank International londoni devizastratégája - ötödik helyezett - szerint a közös európai pénzt főként az erősítheti, hogy a Fed továbbra is rekordalacsony szinten tartja az alapkamatot, a novemberi elnökválasztás után pedig az Egyesült Államokban várhatóan a költségvetési hiányt csökkentő intézkedésekre kerül sor.

Az egyesült államokbeli munkaerőpiac továbbra is gyengélkedik, a munkanélküliség magas, de ellenszelet jelent a várható fiskális - más néven költségvetési - kiigazítás is; a Fednek így ki kell tartania a jelenlegi politika mellett - magyarázza Foley. (Márciusban a nem mezőgazdasági szektorokban "mindössze" 120 ezerrel nőtt az álláshelyek száma, ami az utóbbi öt hónap leggyengébb adata.) A JPMorgan Chase és az Oversea-Chinese Banking (OCBC) szakemberei - a Bloomberg listájának harmadik és negyedik helyezettjei - az év végére rendre 1,36-os, illetve 1,35-ös euró/dollár árfolyamot valószínűsítenek. Emmanuel Ng, az OCBC devizastratégája június végére 1,30-as árfolyamot prognosztizál. "Az euró ereje kitarthat, amennyiben valószínűtlen marad, hogy Spanyolországot és Olaszországot ki kell segíteni, és amíg az Egyesült Államok gazdasága nem bővül olyan ütemben, hogy a Fedet a szigorítási ciklus elindítására késztesse" - támasztja alá cége prognózisát John Normand, a JPMorgan vezető devizastratégája.

A Fed legutóbbi jegyzőkönyvében is megerősítette: bár az alapkamatot továbbra is a 0-0,25 százalékos sávban tartja, újabb monetáris stimulust csak akkor tart szükségesnek, ha a gazdasági növekedés túlságosan lelassul, vagy ha az infláció üteme a 2 százalékos célszint alá lassul. Az EKB elnöke, Mario Draghi az áprilisi kamattartó ülés után leszögezte: egyelőre korai lenne "exitstratégiáról" beszélni. Várhatóan a gazdaság növekedésének üteme is eltérő előjelű lesz az Atlanti-óceán két partján: míg a Bloomberg konszenzusa szerint az USA-ban az idén 2,2 százalékos növekedés, addig az eurózónában 0,4 százalékos zsugorodás várható.

Mennyi az annyi?

Van tehát 1,24-es és 1,36-os euró/dollár árfolyamra is előrejelzés, ami jelentős eltérést jelent. Jobban érzékelhető a különbség, ha forintra lefordítjuk ezt a differenciát. Feltételezve, hogy az euró forintban mért árfolyama a keddi 296,20 forintos szinten maradna, akkor a két prognózis alapján az év végén a dollár árfolyama 238 vagy 217 forint lehet.