Indul a kiegészítő bérkompenzációs pályázat

Vágólapra másolva!
Összesen 21 milliárd forintra pályázhatnak azok a cégek, akiknek gondot okoz az ötszázalékos béremelés végrehajtása. A munkáltatók leghamarabb júliusban juthatnak hozzá a vissza nem térítendő támogatás 70 százalékához, a fennmaradó részéhez pedig szeptemberben.
Vágólapra másolva!

Indul a 21 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett kiegészítő bérkompenzációs pályázat, amelyen a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) várakozása szerint 450-650 ezer munkavállaló juthat 2-3 százalékos bérkiegészítéshez - jelentette be Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatásért felelős államtitkára kedden Budapesten.

A 21 milliárd forint keretből azok a cégek pályázhatnak vissza nem térítendő támogatásra, amelyeknek gondot okoz az ötszázalékos béremelés végrehajtása 2012-ben. A pályázat beadására 30 nap, az elbírálásra további 30 nap áll rendelkezésre, ami azt jelenti, hogy a munkáltatók júliusban hozzájuthatnak az igényelt kompenzáció 70 százalékához, a további 30 százalékhoz pedig szeptemberben.

A cégeknek a területileg illetékes munkaügyi központhoz kell benyújtaniuk a pályázatukat, majd a határidőt követően, a pályázatok összegzésekor dől el, hogy kettő- vagy háromszázalékos kompenzációhoz lesz-e elég a jelenleg felülről zárt keret.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára arra buzdította a munkaadókat, hogy minél többen pályázzanak a korábban meghirdetett 100 milliárd forintos, illetve a 21 milliárd forintos kiegészítő bérkompenzációs pályázatra. Egyúttal arra figyelmeztette a kormány képviselőjét, hogy jövőre is szükség lehet a kompenzációra annak érdekében, hogy a munkaadók képesek legyenek megtartani dolgozóikat a megemelt minimálbér, illetve szakmai bérminimum miatt.