Pusztított a hideg a gyümölcsösökben

Vágólapra másolva!
Komoly károkat okozott a gyümölcsösökben a húsvéti fagy a FruitVeB elnöke szerint, a kárbecslés még zajlik. Mártonffy Béla szerint az ország egész területét érte fagykár, ezért technológia eszközökkel nem is lehetett védekezni.
Vágólapra másolva!

Komoly károkat okozott a fagy a magyarországi gyümölcsösökben, az elmúlt két nap hideg éjszakája az elsődleges felmérések szerint a tavalyinál is nagyobb pusztítást okozott a gyümölcsösökben - mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke kedden.

Az ország hat térségéből - Zalától a Dél-Alföldig - mindenhonnan olyan jelzések érkeztek, hogy a vasárnapról hétfőre, illetve a hétfőről keddre virradó éjszaka nagy károkat okozott országszerte a gyümölcsösökben. Mártonffy szerint főként a hétfőről keddre virradó éjszakán keletkezett nagy kár.

Mivel úgynevezett szállított fagyról volt szó - azaz a hideg légtömegekkel érkezett - gyakorlatilag technológiai eszközökkel lehetetlen volt a védekezés, ráadásul nemcsak az ország egyes területeit, régióit érte kár, hanem egész területét. A károkat a szakemberek folyamatosan mérik fel, és várhatóan a jövő héten összesítik.