Ezermilliárdos veszteség a Sonynál

Vágólapra másolva!
Az erős jen és az éles verseny miatt a vártnál is brutálisabb veszteséget szenvedett el a japán Sony, ezzel zsinórban a negyedik veszteséges évét zárta.
Vágólapra másolva!

A Wall Street Journal beszámolója szerint a társaságnak 1400 milliárd forint (520 milliárd jen) volt a vesztesége a március végével záródó üzleti évében, ez többszöröse a 600 milliárdos (220 milliárd jenes) korábbi előrejelzésnek. Erre az évre viszont a Sony már közel 500 milliárd forintnyi (180 milliárd jenes) nyereséget prognosztizál, ezt azzal indokolják, hogy a jen a dollárral és az euróval szemben is gyengébb lesz a tavalyi évi átlagos árfolyamnál, ami javítja a cég árbevételét.

Egy nappal a végleges veszteség publikálása előtt japán lapok arról írtak, hogy a cég új vezérigazgatóján nagyon nagy a nyomás, hogy a veszteséges évek után újból nyereségbe fordítsa a társaságot. Ennek érdekében a Nikkei japán napilap szerint a társaság arra készül, hogy tízezer dolgozójától, alkalmazottjainak mintegy hat százalékától megváljon az év végéig.

A Sonyhoz hasonlóan egyébként más japán technológiai óriások - például a Panasonic - is hasonlóan veszteségesek voltak tavaly, szintén az erős jen és a tengerentúli konkurensek olcsó termékei miatt.