Szlovák botránycég venné meg a Schleckert

Vágólapra másolva!
A vezető szlovák politikusokhoz fűződő kapcsolatairól és privatizációs ügyeiről elhíresült Penta befektetési csoport venné meg a Schleckert - értesült a Der Spiegel.  A német drogérialánc februárban közölte, hogy bezárja 2400 üzletét.
Vágólapra másolva!

Egyetlen komoly ajánlattevő maradt versenyben a tönkrement Schlecker német drogérialáncért a Der Spiegel értesülése szerint: a szlovák Penta Investment pénzügyi csoport. A lap szerint egyelőre sem a vételár, sem a beruházásokra szánt összeg nagysága nem ismert. Annyit lehet tudni, hogy a háromezer üzlet korszerűsítésére egyenként 30 ezer eurót kellene költeni, ami önmagában 90 millió euró.

A Penta terveiről azt lehet tudni, hogy nem kíván a továbbiakban együttműködni a Schlecker örökösökkel, akik befektetési partnert kerestek, hogy családi tulajdonban tudják tartani a céget. Mindamellett a Penta egy szimbolikus részesedést elképzelhetőnek tart a testvérek számára.

A Schlecker idén februárban került végveszélybe, amikor a cég bejelentette: Németországban elbocsátja csaknem 12 ezer dolgozóját, és bezárja 2400 üzletét. Az 50 éve családi vállalkozásként indult cég fénykorában több mint tízezer üzletet működtetett Németországban. A vállalat 2006 óta veszteséges, csak tavaly bő ezer boltot kellett bezárnia, éves vesztesége pedig 200 millió euró volt. A drogérialánc 2006 elején jelent meg a magyar kiskereskedelemben, 2010 végén pedig úgy döntött, kivonul a piacról.

A Penta befektetési csoport tíz országban van jelen, mérlegfőösszege meghaladja a 3 milliárd eurót. A csoport nemrégiben a szlovák kormányhoz és vezető politikusokhoz fűződő kétes kapcsolatai, a szlovákiai privatizációban való részvétele miatt került az érdeklődés középpontjába. Tavaly karácsony előtt jelent meg egy hetvenoldalas dokumentum, a Gorilla-dosszié, amely a Penta nevű szlovák pénzügyi csoport egyik tulajdonosának különböző pártok politikusaival egy titkosszolgálatok által megfigyelt lakásban 2005 és 2009 között folytatott beszélgetéseinek átiratait tartalmazta. Elsősorban a Penta lobbitevékenységét mutatták be, szóba kerülnek privatizációs ügyek, amelyekkel kapcsolatban konkrét gazdasági előnyöket, sőt kinevezéseket is megbeszélt politikus vendégeivel a Penta vezetője.