Nem kérnek a spanyolok a segítségből

Vágólapra másolva!
A spanyol államkötvényhozamok nőnek, de a kormány továbbra is kizárja az uniós mentőcsomag igénybevételét. Helyette 27 milliárd eurós hiánymérséklő költségvetési tervet mutatott be, és adóemelések is lesznek.
Vágólapra másolva!

Spanyolország továbbra is kizárja egy uniós mentőcsomag igénybevételét. Luís de Guindos gazdasági miniszter az állami RNE rádióadónak nyilatkozva azt mondta, Spanyolország helyzete lehetővé teszi, hogy problémáit maga oldja meg. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a pénzügyi piacok jelenlegi helyzete és a spanyol államkötvények kockázati felára tartósan nem elviselhető az ország számára.

A spanyol államkötvényhozamok a napokban erőteljesen nőttek, és megközelítették a 2011. novemberi csúcsot. A spanyol kormány összességében 27 milliárd eurós hiánymérséklő költségvetési tervet mutatott be a múlt pénteken. A terv a központi kormány számara a GDP 3,5 százalékában, a regionális kormányzatoknak a GDP 1,5 százalékában, a helyi önkormányzatoknak a GDP 0,3 százalékában határozza meg az idei hiányküszöböt, vagyis összesen GDP-arányosan 5,3 százalékos államháztartási hiányt irányoz elő a tavalyi 8,5 százalék után.

A tervezet szerint a kormányzati költségcsökkentés az idén mintegy 17 milliárd eurót tesz majd ki. A kiadásmérséklés keretében a minisztériumok költségvetését átlag 16,9 százalékkal csökkentik, és befagyasztják a közalkalmazotti béreket. Ugyanakkor az adóemelések pótlólagosan 12,3 milliárd eurót hoznak idén az államkincstárnak, arra számítanak, hogy a társasági adóbevételek 17,8 százalékkal, a személyi jövedelemadóból származó bevételek 4,3 százalékkal emelkednek. Ezenkívül a külföldről hazautalt összegekre is különadót vetnek ki, ebből 2,5 milliárd eurót remélnek 2012-ben. A tervet várhatóan júniusban fogadja el a parlament.

A spanyol központi bank az év egészére 1,5 százalékos GDP-visszaesést vár, a munkanélküliség jelenleg megközelíti a 23 százalékot.