Nőtt az ipari termelés februárban

Vágólapra másolva!
Februárban 1,1 százalékkal bővült az ipari termelés éves összehasonlításban, az év első két hónapjában pedig 0,3 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában - közölte a KSH az előzetes adatokat. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az adat jobb a vártnál, de márciustól nagyobb felfutásra számít, nem utolsósorban a kecskeméti Mercedes-gyár termelésének beindulása miatt.
Vágólapra másolva!

Februárban az előzetes adatok alapján 1,1 százalékkal emelkedett az ipari termelés az előző év azonos hónapjához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. A munkanaphatástól megtisztított index azonban 3,4 százalékkal csökkent. A termelés az év első két hónapjában 0,3 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index februárban 0,8 százalékkal nőtt.

Az idén januárban 0,5 százalékkal mérséklődött az ipari termelés Magyarországon, amit elsősorban a járműgyártás kibocsátásának visszaesése, valamint a tavalyinál enyhébb január miatti kisebb fűtésigény okozott. Tavaly februárban ugyanakkor az előző év azonos időszakához képest 15 százalékkal nőtt a munkanappal kiigazított adatok szerint az ipar termelése.

A várakozásoknál egy kissé gyorsabban nőtt az ipari termelés februárban - értékelte az adatokat Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Márciustól az ipari termelés szerinte újra megélénkülhet, egyrészt a gyengülő bázisok, másrészt egyes javuló német konjunktúramutatók hatására. A legnagyobb hatással azonban a Mercedes március végén induló termelése lehet az elemző szerint. Ugyan a termelés március végén indult, egyes beszállítóknál már korábban elkezdődhetett a termelés felfuttatása, amit a márciusban meredeken megugró hazai beszerzési menedzser index is jelzett. Áprilistól az év végéig 6-8 százalék közötti, az év egészében pedig 5 százalékhoz közeli növekedés várható az ipari termelésben Suppan Gergely szerint.