Milliárdokat veszítettek a világ leggazdagabb emberei

Vágólapra másolva!
Kilencmilliárd dollárt veszítettek a világ leggazdagabb emberei egy hét alatt az európai adósságválság miatt. A világ leggazdagabb embere, Carlos Slim 1,5 milliárd dollárt veszített, Bill Gates 558 milliót.
Vágólapra másolva!

A világ húsz leggazdagabb embere 9,1 milliárd dollárt (több mint kétezer milliárd forintot) veszített a héten - írja a Bloomberg. Az elmúlt héten a világgazdaság teljesítményét olyan tényezők lassították, mint például a spanyol gazdaság romló helyzete, vagy az amerikai Fed bank bejelentése arról, hogy nem képes több monetáris gazdaságösztönző intézkedést hozni.

A mexikói Carlos Slim vagyona 1,5 milliárd dollárral csökkent az elmúlt héten, mert a tulajdonában lévő telekommunikációs cég, az America Movil SAB részvényei 2,2 százalékot csökkentek a héten. A 72 éves milliárdos még így is a világ leggazdagabb emberének számít 69.2 milliárd dolláros vagyonával.

Li Ka-Shing, Ázsia második leggazdagabb embere 144 millió dollárt veszített. A brazil Eike Batista egy héttel ezelőtt 7,2 milliárd dollárt keresett vállalatbirodalma egy darabjának eladásával, most azonban 574 millió dollárt veszített. A spanyol Amancio Ortega, többek között a Zara divatlánc tulajdonosa 1,2 milliárdot veszített, miután a tulajdonában lévő cég részvényei 0,3 százalékot estek.

Stefan Persson, a svéd H&M ruházati cég vezetője négy hellyel szorult hátrébb a Bloomberg listáján, így jelenleg ő a tizenhetedik leggazdagabb ember a világon. A H&M részvényei 3,8 százalékot zuhantak a héten, ezzel Persson 1,4 milliárd dollárt veszített. A világ második leggazdagabb embere, a Microsoft-tulajdonos Bill Gates 558 millió dollárt veszített.