A Google-lel egy tőzsdére megy a Facebook

Vágólapra másolva!
Az amerikai CNBC forrásai szerint eldőlt a New York-i tőzsde és a Nasdaq közötti versengés: a Facebook részvényeit az utóbbi tőzsdére vezetik be májusban. A lap értesüléseit a társaság és az érintett tőzsdék nem kommentálták. A Nasdaq a Szilícium-völgy cégeinek klasszikus terepe, itt kereskednek az Apple, a Google és a Microsoft részvényeivel is.
Vágólapra másolva!

A Facebook tőzsdei bevezetési kérelmét február elején nyújtotta be az amerikai tőzsdei felügyelethez, de a kibocsátás részleteiről akkor még semmit nem lehetett tudni, például azt sem, hogy a New York-i tőzsdére vagy a Nasdaqra vezetik-e be a 850 millió felhasználót számláló közösségi oldal részvényeit.

Az elmúlt hetekben mindkét tőzsde - főleg presztízsszempontok miatt - erősen lobbizott azért, hogy a nagy érdeklődésre számot tartó társaság mintegy 5 milliárd dollárosra tervezett részvénykibocsátását elnyerje.

A döntés ugyanakkor nem nagy meglepetés, mivel a New York-i tőzsdén elsősorban a hagyományos blue-chip papírok forognak, míg a Szilícium-völgy cégeinek, a technológiai részvényeknek a fő terepe a Nasdaq. Itt kereskednek a Google, az Apple és a Microsoft részvényeivel is. A CNBC szerint az is eldőlt, hogy a papírok FB kód alatt lesznek elérhetők.

A Facebookot egyebek mellett a Morgan Stanley, a Goldman Sachs, a JP Morgan, a Bank of America és a Barclays is segíti a tőzsdére lépésben, de a CNBC szerint összesen 31 bank közreműködik tanácsadóként.

A Facebook tavaly egymilliárd dollár (222 milliárd forint) nyereséget könyvelhetett el, bevétele 3,71 milliárd dollár volt, ez 85 százalékban reklámokból jött össze.

A céget a Harvard Egyetem kollégiumi szobájában alapító Marck Zuckerbergnek a tőzsdei bevezetéshez beadott dokumentumok alapján 28 százalékos részesedése van a Facebookban, de 57 százalékos szavazati joggal rendelkezik. A Wall Street Journal korábban úgy számolt, hogy a tőzsdei bevezetés után Zuckerberg a világ kilencedik leggazdagabb emberévé válhat a Forbes magazin listáján.