Az Erzsébet-utalvány ellen tiltakozott Réthelyinél több civil szervezet

Vágólapra másolva!
Tiltakozó levéllel fordult több civil szervezet a kormányhoz, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy az állam a jövőben Erzsébet-utalványban folyósítsa a segélyeket a rászorulóknak. A tiltakozók szerint megalázó, hogy a kormány azt feltételezi, a szegények nem rendeltetésszerűen használják a segélyt.
Vágólapra másolva!

Tizennyolc civil szervezet adott át tiltakozó levelet pénteken a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban az Erzsébet-utalvány használatának kiterjesztése ellen tiltakozva. A tüntetők azt a kormányzati tervet kifogásolták, hogy a szociális juttatásokat a jövőben készpénz helyett Erzsébet-utalványban fizetnék. Az elképzelés szerint többek között a családi pótlék, a lakásfenntartási támogatás, a rendszeres szociális segély és az átmeneti segély is utalványban érkezne, de a civilek szerint ez nem jó megoldás.

A tiltakozók szerint a segélyek utalványban való kifizetésével korlátozzák a segélyezettek szabadságát. Az ötlet mögött szerintük az a feltételezés áll, hogy a szegények és gyerekesek nem rendeltetésszerűen használják fel az állami támogatásokat. Ez a feltételezés azonban "téves, előítéletes és megalázó" - áll a minisztériumnak küldött levélben.

A tiltakozók azt is kifogásolják, hogy az utalványokra való átállást a kormány fejlesztésként tüntetné fel, és európai uniós forrásokból fedezné. Az elgondolást a tüntetők "erkölcstelennek nevezték", mivel szerintük ez az állítólagos fejlesztés nem szolgálja a szegények helyzetének javítását.

Márton Izabella, a Magyar Szegénységellenes Hálózat igazgatója az MTI-nek azt mondta, hogy az intézkedés megvalósítása elsősorban a vidéken, kisebb településeken élőkre lenne kedvezőtlen hatással, hiszen ők nehezebben válthatnák be az utalványt. Az igazgató szerint az utalványra való átállás mögött nincs racionális indok, és az elképzelést emberi jogi és gazdasági okokból sem tartják elfogadhatónak. Egy Nógrád megyei településen korábban az [origo]-nak is azt mondták a helyiek, hogy lázadás törne ki, ha a segélyt utalványban kezdenék adni (az erről szóló helyszíni riportunkat itt olvashatja).

A tiltakozáshoz a Magyar Szegénységellenes Hálózat mellett a Magyar Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete és az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány is csatlakozott. A tiltakozó levelet Schmidt Ágota miniszteri kabinetfőnök vette át, és azt ígérte, megvizsgálják a civilek álláspontját. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek - a kormány múlt heti döntése alapján - a pénzbeli juttatások utalványban való biztosításának lehetőségét, módját és mértékét, valamint a szükséges jogszabály-módosításokat április 15-ig kell a kormány elé terjesztenie.