Ötoldalú egyeztetés lesz a jegybanki függetlenségről

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországgal foglalkozó stábjával tárgyalt Washingtonban Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter, azonban még mindig csak arról, hogy a hivatalos tárgyalások minél előbb megkezdődhessenek. A miniszter ismét megerősítette, hogy magyar oldalról nincs akadálya a tárgyalások megkezdésének, a labda az Európai Uniónál pattog szerinte.
Vágólapra másolva!

Hamarosan ötoldalú, szakértői szintű eseti munkacsoport kezd egyeztetést arról, hogy milyen konkrét formát öltsön az a csomag, amely a magyar jegybanki függetlenséggel kapcsolatos szabályokat tartalmazza - mondta Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter csütörtökön Washingtonban, ahol a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországgal foglalkozó stábjával folytatott eszmecserét.

A jegybanki függetlenségről szóló szabálycsomagról, amelynek elfogadása a hivatalos tárgyalások megkezdésének előfeltétele, az Európai Központi Bank, az Európai Bizottság, az IMF, a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Bank jogi szakértői fognak egyeztetni.

Fellegi Tamás Washingtonban az IMF Christoph Rosenberg vezette csoportja mellett - amellyel szerdán folytatott egyeztetést - találkozott Charles Collyns amerikai pénzügyminiszter-helyettessel, valamint tárgyalt Charles Dallarával, a Nemzetközi Pénzügyek Intézete (IIF) vezérigazgatójával, aki a görög pénzügyi válsággal kapcsolatban a magánhitelezőket képviseli.

Fellegi Tamás hangsúlyozta: az IMF-fel folytatott egyeztetésnek változatlanul az a célja, hogy minél hamarabb elkezdődhessenek a hivatalos tárgyalások.

"Úgy gondolom, hogy a mi oldalunkról nincs jelentősebb akadálya a tárgyalások megkezdésének. Azokat a feltételeket pedig, amelyeket az IMF előfeltételként szeretne látni, a magyar kormány kész és tudja teljesíteni" - mondta a miniszter.

"Valójában most az a kérdés, hogy az európai színtéren mi történik. Várjuk az Európai Központi Bank véleményezését az eddigi időszak döntéseiről, fejleményeiről, és várjuk azt, hogy a közeli jövőben - most folyik az időpont egyeztetése - összeüljön a szakértői szintű munkacsoport, hogy a jegybanki függetlenséggel kapcsolatos szabályokat megvitassa - tette hozzá Fellegi Tamás, megismételve, hogy a hivatalos tárgyalások csak a munkacsoport egyeztetése után kezdődhetnek meg, a mostani, washingtoni egyeztetésének célja pedig nem az volt, hogy kijelöljék ezek megkezdésének időpontját.

"Nem azért jöttünk, hogy most időpont-kijelölés legyen. Ugyanaz a helyzet, mint a legutolsó itteni találkozók előtt volt: megint lezárult egy egyeztetési szakasz az európai intézményekkel. A múlt héten a magyar kormány, bőven a határidő lejárta előtt, megküldte az Európai Bizottságnak a válaszát azokra a felvetésekre, amelyek Marco Buti főigazgató levelében szerepeltek, és az erre adott véleményeket várjuk a bizottságtól és a központi banktól is. Az ezekkel kapcsolatos véleményeket egyeztettük most Washingtonban az IMF képviselőivel" - mondta a tárca nélküli miniszter.

Gerry Rice, az IMF nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója csütörtökön úgy fogalmazott: először kézzelfogható lépésekre van szükség ahhoz, hogy Magyarország bebizonyítsa, komolyan elkötelezett valamennyi gazdaságpolitikai kérdésben. Gerry Rice azt azonban nem fejtette ki bővebben, hogy az IMF milyen lépéseket vár Magyarországtól, megerősítette ugyanakkor, hogy a valutaalap továbbra sem jelölt ki időpontot a hitelprogramról szóló tárgyalások esetleges megkezdéséről.