Már pályázhatnak a cégek a hulladékgyűjtésre

Vágólapra másolva!
Megkezdte a termékdíj-köteles anyagokból keletkezett hulladékok gyűjtéséről és hasznosításáról szóló közbeszerzési eljárások meghirdetését az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) - jelentette be Vámosi Oszkár, az OHÜ ügyvezetője csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A hulladék akkumulátorok kezelésére a múlt hét óta, a gumiabroncsok gyűjtésére, hasznosítására pedig csütörtöktől pályázhatnak a cégek. A már megjelent két kiírás esetén várhatóan május végére kiválasztják a nyerteseket, és júniusban megkötik a szerződéseket - tette hozzá az ügyvezető.

A tervek szerint még áprilisban megjelenik másik két kiírás, az elektromos berendezések, illetve a csomagolóanyagok gyűjtésére és hasznosítására. Ezekben várhatóan júniusban hirdetnek eredményt, és a nyertesek júliusban kezdhetik meg a munkát.

A termékdíjköteles termékekből keletkezett hulladékok gyűjtésére, kezelésére és hasznosítására a szolgáltatókat ettől az évtől kezdve közbeszerzési pályázatok alapján választja ki a tavaly szeptember óta működő, állami tulajdonú hulladékgazdálkodási ügynökség. A közbeszerzési pályázatok idei keretösszege mintegy 13 milliárd forint - közölte Vámosi Oszkár.

Lakossági szelektív hulladékgyűjtésre 109 közszolgáltatóval kötött szerződést az OHÜ. Erre az állam idén összesen mintegy 2,5 milliárd forint támogatási keretet biztosít. Csaknem húsz 10 ezer főnél több lakosú város van, ahol még nem indították el a szelektív hulladékgyűjtést, ezeket a városokat az ügynökség megpróbálja bevonni a szelektív gyűjtésbe. Megjegyezte, hogy Magyarországon 8-8,5 millió ember érheti el ezt a szolgáltatást, de csak 1 millió vesz részt benne ténylegesen.