Három hónap alatt szinte az egész éves költségvetési hiány összejött

Vágólapra másolva!
A mostaninál csak tavaly indult rosszabbul a költségvetési év, akkor a kormány gyorsan egy kiigazító csomaggal reagált. Idén márciusban 230 milliárdos lett a hiány.
Vágólapra másolva!

Elég rosszul fest a költségvetés az első három hónap adatai alapján. Ez idő alatt csaknem akkora hiány halmozódott fel, mint amennyit egész évre jóváhagyott a parlament.

Márciusban 230 milliárd forinttal költött többet bevételeinél az állam, derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből. Ezzel együtt az első negyedévben 517 milliárd forintos hiány gyűlt fel, ami alig 60 milliárd forinttal kevesebb csak, mint a teljes 2012-re elfogadott előirányzat.

Már a februári adat is jelezte, hogy valami nincs rendben a büdzsében, akkor is kimagaslóan nagy havi deficittel működött az állam.

Ennél rosszabbul az elmúlt hét évet tekintve csak tavaly indult az év. Akkor három hónap alatt az egész éves hiány-előirányzatot átlépte a felhalmozódott deficit. Három hónap alatt 60-70 százalékos hiányteljesülés tekinthető normálisnak, mert a költségvetési hiány lefutása orrnehéz, év végén jönnek inkább az adóbevételek, év elején pedig viszonylag több kiadás merül fel, igaz, 2010 óta a bevételek ütemezése, a negyedéves befizetésű válságadók és bankadó miatt a kiegyenlítődés felé billentette a mérleg nyelvét.

A kormány tavaly nem is késlekedett egy megszorító csomaggal, már februárban bejelentett egy 250 milliárdos zárolást, amit nyárra dolgozott ki. Aligha lesz elkerülhető most is, hogy beavatkozzon a pénzügyi kormányzat, mert az éves hiány 90 százalékos teljesülési aránya három hónap alatt ugyancsak aggodalomra ad okot. A februárban belengetett, de mind ez idáig ki nem dolgozott 30 milliárd forintos spórolás vélhetően kevés lesz arra, hogy a jó mederbe visszaterelje a költségvetési folyamatokat.