A többségnek nem sikerült a végtörlesztés

Vágólapra másolva!
Az ezzel próbálkozó ügyfelek 62 százalékának nem sikerült a végtörlesztés az [origo] és a Bankometer.hu portál közös, nem reprezentatív kutatása szerint. Gyakran felkészületlenséget és érdektelenséget tapasztaltak a pénzintézeteknél, ezért szívesen tájékozódnak "házi szakértőktől" az árfolyamgátról. Az ügyfelek 48 százaléka már most sem tartja megoldásnak az árfolyamgát rendszerét, további 29 százalékuk aggódik azért, hogy mi lesz az árfolyamgát után.
Vágólapra másolva!

A válaszadók 38 százalékának sikerült a végtörlesztés. Mindössze 11 százalékuk rendelkezett a szükséges megtakarítással, ugyanekkora hányaduk a családtól, barátoktól kért kölcsön. További 16 százalék részben vagy egészben forinthitelből végtörlesztett.

A sikertelen 62 százalék 26 százalékánál az volt a kudarc oka, hogy az adott időre nem állt rendelkezésre a szükséges összeg, főként azért, mert nem kapta meg a kért hitelt. Feltételezve, hogy csak olyanok töltötték ki a kérdőívet, akik érintettek, meglepő, hogy a válaszadók 35 százaléka meg sem próbálta az előtörlesztést.

Kinél kapott hitelt?

A válaszadók csupán 39 százaléka vette fel a hitelt a saját bankjától, majdnem negyede (23 százalék) saját mérlegelése alapján másik bankot választott, további 12 százalék pedig baráti ajánlás vagy hirdetés alapján találta meg hitelező bankját. A bankok inkább kötelező rosszként tekintettek a végtörlesztésre, figyelmen kívül hagyva a benne rejlő akvizíciós lehetőségeket. A válaszok igazolni látszanak, hogy a bankok félig üres poharat láttak a félig teli helyett - írja értékelésében a Bankometer.

Mit tapasztalt a fiókban?

Az ügyfelek majdnem fele úgy érezte, teljes körű, részletes felvilágosítást kapott a pénzintézettől. Kicsit többen viszont elégedetlenül távoztak a bankfiókból: az esetek 35 százalékában az ügyintéző felkészületlen vagy érdektelen volt. Ez még úgy is magas szám, ha érthető, hogy a bankok nem kedvelik a számukra jelentős veszteséget eredményező, rájuk kényszerített ügyleteket.

Mit vár a továbbiakban?

A válaszadók 39 százaléka biztos abban, hogy tudja törleszteni a felvett forinthitelt, 16 százalékuk havi rendszeres jövedelme viszont veszélyben van, ez jól tükrözi az általános bizonytalanságot és a kiszámíthatóság hiányát. Jellemző az is, hogy 19 százaléknyi válaszadó további kamatemelkedésre számít.

A válaszadóknak csak 1 százaléka gondolja, hogy jobb lett volna maradni a devizahitelben. Sokak számára valószínűleg nem világos, hogy az árfolyamkockázattól ugyan megszabadultak, de a forinthitel kamatkockázatát magukra vették, így ma lehetetlen megítélni, hogy évtizedes távlatban melyik lesz kedvezőbb. Figyelemre méltó, hogy összességében a válaszadók 61 százaléka "aggódik" a forinthitelével kapcsolatban, 22 százaléknyian általánosságban bizalmatlanok.

Mit hallott az árfolyamgátról?

A nem végtörlesztők 64 százaléka már hallott az árfolyamgátról, többségük azonban nem szakemberektől, hanem a médiából vagy ismerőseitől. Ha figyelembe vesszük, hogy a végtörlesztésről a pénzintézetek az esetek több mint felében nem adtak az ügyfél számára kielégítő tájékoztatást, érthető, hogy a tájékozódás forrása gyakran nem a bank, amelynek minden esetben el kellene látnia ezt a feladatot, hanem a "házi szakértők" - írja a Bankometer.

A válaszadók majdnem harmada (29 százalék) szerint az árfolyamgát is csak "átverés". A válasz az elkeseredettséget tükrözi, ami a kiszámíthatatlanság és a jelenlegi rossz jövedelmi helyzet eredménye - e vélemény magas aránya a döntéshozók számára is figyelmeztető lehet a Bankometer szerint.

Mit gondol az árfolyamgátról?

A válaszadók 31 százaléka szerint az árfolyamgát nem tűnik jó megoldásnak, további 17 százalék szerint ezzel sem tudja majd fizetni a hitelt. A válaszadók 52 százaléka szerint az árfolyamgát legalább a következő öt évre megoldja a hiteltörlesztését, ezen belül 29 százalék szerint most még megoldás, de a megemelkedett részletet öt év múlva nem fogja tudni fizetni.

Az [origo] és a Bankometer tavaly novemberben is közös kutatást végzett az olvasóknak a devizahitelek végtörlesztésével kapcsolatos hozzáállásáról, arról, hogy mire számítanak a konstrukcióval kapcsolatban. Egyik akkori megállapításunk az volt, hogy a válaszadók 37 százaléka esélytelen a hitelre, így nem tudja kihasználni a végtörlesztés lehetőségét.

Az azóta megjelent statisztikák igazolták, hogy a végtörlesztéssel a tehetősebbek jártak jól, a bankok kénytelenek voltak elengedni a tőketartozásuk harmadát. Időközben a kormány, látva a végtörlesztés eredménytelenségét, további konstrukciók kidolgozását ígérte. Néhány napja fogadta el az Országgyűlés az új megoldás, az árfolyamgát jogszabályi kereteit.

Módszertan

A kutatásban az [origo] olvasói márciusban tölthették ki az oldalon elhelyezett kérdőívet, amelyben a kitöltő szociodemográfiai jellemzőire vonatkozó kérdések is szerepeltek. A minta természetesen nem reprezentatív, de a válaszadók magas száma (7152) miatt elég pontosan tükrözheti a valós viszonyokat. A válaszadók földrajzi megoszlásukat tekintve több mint felerészben budapestiek vagy Pest megyeiek voltak.

A válaszadók 14 százaléka 30 év alatti, 47 százaléka 30-45 év közötti, 32 százaléka 45-60 év közötti. 11 százalékuknak általános iskolai, 37 százalékuknak középfokú, 52 százalékuknak felsőfokú a legmagasabb végzettsége.

A válaszadók kilenctizede kereskedelmi banknál, egytizede takarékszövetkezetnél vezeti a számláját.