Egyre drágábban jut pénzhez Magyarország

Vágólapra másolva!
A meghirdetettnél valamivel több államkötvényt értékesített csütörtökön az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK), de a hozamok emelkedtek a két héttel korábbi aukción kialakult szinthez képest.
Vágólapra másolva!

Az ÁKK csütörtöki aukcióján a hároméves magyar államkötvényre a meghirdetettnél alig több ajánlat érkezett, ezért 18 milliárd helyett csak 15 milliárd forint értékben adtak el belőle. Az ötéves papírok esetében már sokkal nagyobb volt az érdeklődés, így végül 15 milliárd helyett 20 milliárd értékben keltek el. A tízéves kötvények eladásából a tervnek megfelelő 10 milliárd forint folyt be.

Az átlaghozam - az a kamatszint, amelyért cserébe a befektetők hajlandók pénzt kölcsönadni a magyar államnak - mindhárom kötvény esetében magasabb volt, mint két héttel korábban. A hároméves hozama 8,56-ról 8,75 százalékra, az ötévesé 8,76-ról 8,91 százalékra, a tízéves papíré pedig 8,96-ról 9,04 százalékra ugrott. Február elején még 8,44 és 8,70 százalék között volt az átlaghozam, vagyis jóval olcsóbb volt az ország finanszírozása a mostaninál.

"Az, hogy a hároméves kötvényből nem tudta mindet eladni az ÁKK, illetve hogy a tízéves kötvények hozama 9 százalék fölé emelkedett, egyértelműen negatív fejlemény" - mondta az [origo] érdeklődésére Kerékgyártó Imre, a Commerzbank devizapiaci szakértője. Hozzátette, a jelenlegi rossz hangulatban a csütörtöki francia aukció sem sikerült igazán jól.

A francia kötvények hozamszintje valóban emelkedett valamelyest csütörtökön, de még gyengébb volt a szerdai spanyol kibocsátás, ott ugyanis nagyot ugrottak a hozamok, és a kitűzött mennyiség alsó határát sikerült csak elérni az értékesítésben, ami a piac növekvő bizalmatlanságát mutatta.

Bár a nemzetközi hangulat jó és a magyar költségvetés finanszírozható, az ország továbbra is sérülékeny helyzetben van, ezért a Quaestor szerint nélkülözhetetlen és sürgető az IMF/EU-megállapodás - mondta Háda Bálint, a Quaestor-csoport vezető elemzője csütörtöki sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint.

Magyarország leginkább a magas államadósság melletti alacsony növekedés és magas infláció miatt sérülékeny. A bővülés szerkezete nem javult, a növekedés legfeljebb 0,5 százalék lehet az idén, de ha a német kilátások romlanak, recesszióba kerülhet a gazdaság - mondta Háda Bálint.