Megtört a magyar vállalkozók rosszkedve

Vágólapra másolva!
Két bank felmérése szerint is optimistábban látják a jövőt a magyar kivállalkozások, ám trendfordulóról még korai lenne beszélni. Az elemzések összhangban vannak a beszerzési menedzserindex látványos javulásával, utóbbi mutató ugyanis tizenhárom hónapos csúcsra emelkedett márciusban.
Vágólapra másolva!

Többéves mélypontot követően emelkedett a K&H hazai kis- és középvállalkozások várakozásait jelző, hétszáz kkv-vezető megkérdezésén alapuló bizalmi indexe. A hangulat javulása annak köszönhető, hogy mérséklődtek a közterhek, valamint a vállalati kamatok változására vonatkozó eddigi pesszimista várakozások, és a gazdaságpolitika megítélése sem romlott tovább.

Németh László, a K&H marketingfőosztályának vezetője közölte, bár egy negyedéves javulást követően egyelőre nem lehet trendfordulóról beszélni, másfél éves csökkenő tendencia tört meg. Az index ugyanis mínusz 32 pontra emelkedett a megelőző mínusz 44-ről. Szektorok szerinti bontásban egyértelműen a mezőgazdasági cégek idei várakozásai a legoptimistábbak, míg a szolgáltatóipari vállalkozásoknál a legkisebb mértékű a pozitív változás.

Jobb helyzetben

Pozitív fordulatot tükröz az OTP-nek a kkv-k kilátásait összegző konjunktúraindexe is. Utóbbi elemzés is kiemeli, hogy a legfrissebb adatok alapján ugyan még nem lehet egyértelműen trendfordulóról beszélni, de az kétségtelen, hogy - miközben a mutató értéke továbbra is pesszimizmusra utal - az index zuhanása megállt. A kkv-index értéke 42 százalék, ami enyhe emelkedést mutat a negyedévvel korábban mért adatokhoz képest. A 2011 második és harmadik negyedéves stagnálást követően a negyedik negyedévre jelentősen romlott az index értéke, amely 2012 elejére, 39,8 százalékos értékkel elérte a mélypontját.

A megkérdezett cégvezetők, mint általában, most is valamivel jobbnak tartják saját vállalkozásuk kilátásait, mint az országét. Harmaduk arra számít, hogy enyhe mértékben romlik vállalkozása gazdálkodási helyzete, míg a cégvezetők 12 százaléka erős visszaesést valószínűsít. A jelenlegi helyzet változatlanságával a válaszadók szűk harmada számol, míg pozitív változással csupán egyötödük. A cég likviditási helyzetében a vállalatvezetők többsége, 60 százaléka nem vár változást a következő hat hónap során. Ezen a téren rosszabbra számít a vállalkozások harmada, és mindössze 8 százalék lát esélyt javulásra.

Csúcsra lökte a BMI-t a Mercedes

A kkv-indexek javulásával párhuzamosan a feldolgozóipari index is sokat javult. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) által hétfőn közzétett beszerzési menedzserindex (BMI)márciusi értéke 56,8, az elmúlt tizenhárom hónap legmagasabbja, és jóval meghaladja a változatlanságot jelző 50 pontot. A márciusi index 5,6 százalékponttal magasabb a februári 51,2-nél. (A 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetőjének megkérdezésével készített BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.)

Az MLBKT jelentése szerint 2010 júliusa és 2011 júliusa között folyamatosan bővült a feldolgozóipar, az azóta eltelt hónapokban azonban csak háromszor. Az index egyik legfontosabb összetevője, a foglalkoztatottsági index értéke januárban került 50 pont fölé, és azóta is ott maradt. A korábbi márciusi értékeket nézve azonban az idei a legmagasabb 1995 óta. Az új rendelések indexe is erősen megugrott, és a mostani a negyedik legmagasabb márciusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya másodszor nőtt az elmúlt hat hónapban. Ilyenre utoljára 2009 közepén volt példa, ami az akkori válság végét jelentette. "A kiemelkedően jó a márciusi BMI-adat hátterében a kecskeméti Mercedes-gyár múlt heti felavatása állhat" - mondta az [origo]-nak Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője, hozzátéve, hogy ennek hatását csak áprilisra várták. Az elemző kiemelte, hogy annak ellenére is jó lett a magyar index, hogy a német leromlott 48,4-re.