Uniós pénzhez jutnak a málna- és epertermelők

Vágólapra másolva!
Idén már az eper- és málnatermelők is jogosultak a területalapú támogatásra. A közel 400 ezer eurós dotációt május után osztják majd szét 6-800 gazda között.
Vágólapra másolva!

Évi 391 ezer euró, azaz mintegy százmillió forint támogatáshoz jutnak ez évtől az egységes területalapú támogatásra jogosult magyar földieper- és málnatermelők - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden.

Az eddig hatályos európai bogyósgyümölcs támogatási rendszerben az Európai Unió csak feldolgozott gyümölcsre adott támogatást. Magyarországon a bogyósgyümölcs feldolgozása nem jelentős, a korábban rendelkezésre álló forrásból így csak csekély mértékben részesülhettek a magyar termelők. Az új uniós szabályozással 2012-től a termelők juthatnak hozzá a támogatáshoz.

A gazdák a bogyós gyümölcs elkülönített támogatást egységes kérelemmel igényelhetik, amelyhez a 2008-ban jóváhagyott - SAPS rendszer szerinti - termőterületeket veszik alapul. A mintegy 900 hektáron gazdálkodó 6-800 kistermelő május 15-ig nyújthatja be egységes kérelmét területalapú és bogyósgyümölcs támogatásra is. Fontos, hogy 2012-ben a bogyósgyümölcs támogatási kérelem egyben a támogatási jogosultság megállapításának kérelme is egyben.