Vágólapra másolva!
Közel 5 millióan voltak állás nélkül Spanyolországban márciusban, a 4,75 millió álláskereső a valaha mért legmagasabb adat. A spanyol munkanélküliségi ráta 23,6 százalékos volt februárban.
Vágólapra másolva!

Márciusban rekordmagasságba ért a spanyol álláskeresők száma, összesen 4,75 millió spanyol volt jelentkezett a munkaügyi minisztériumnál - közölte a brit BBC szerdán. A spanyol munkaügyi minisztérium szerint közel 39 ezer fővel nőtt az álláskeresők száma márciusban, miután soha nem látott mértékű elbocsátások történtek a szolgáltatószektorban.

A spanyol munkanélküliségi ráta 23,6 százalékos volt februárban egy hétfőn közölt uniós számítás szerint. A helyzet még rosszabb a fiatalok körében, minden második fiatal van állás nélkül Spanyolországban. Ott a legmagasabb a munkanélküliek aránya az Európai Unióban, és a várakozások szerint ez az arány az idei évben tovább nő.

A spanyol kormány megpróbálta csökkenteni a bérhez kötődő költségeket, hogy felpörgesse a munkaerőpiacot, azonban a végkielégítések csökkentése, valamint az inflációhoz kötött béremelés visszaszorítása sztrájkokat váltott ki.

Az EU hétfőn közölt munkanélküliségi adatai szerint Portugáliában 15 százalékos a munkanélküliség, az uniós átlag pedig 10,8 százalékra nőtt. Németországban mindössze 5,7 százalékos, Ausztriában pedig 4,2 százalékos a munkanélküliség. A magyar munkanélküliség a KSH szerint december és február között 11,6 százalékos volt.