Matolcsy nem hosszabbítja meg a nyugdíjpénztári átlépési határidőt

Vágólapra másolva!
A magánnyugdíj-pénztári tagok átlépésére nyitva álló határidőt törvény állapítja meg, annak meghosszabbítására a miniszternek nincsen hatásköre - közölte a nemzetgazdasági tárca. Az ombudsman a múlt hét végén kérte a határidő meghosszabbítását.
Vágólapra másolva!

A magánnyugdíj-pénztári tagságát megtartó közel százezer személy március 31-éig jelezhette átlépési szándékát a társadalombiztosítási rendszerbe. Szabó Máté ombudsman pénteken bejelentette, hogy a pénztártagok számára nem áll rendelkezésre kellő idő a megalapozott döntés meghozatalához, ezért azt kérte a nemzetgazdasági tárcától, hogy a határidőt soron kívül hosszabbítsák meg.

A tárca erre közölte, hogy az NGM március 30-án kapta meg az alapvető jogok biztosának kérelmét elektronikusan a március 31-én lejárt határidő meghosszabbítására, amelyre a minisztérium hivatalosan eddig még nem adott választ. Mint írták, az átlépésre nyitva álló határidőt törvény állapítja meg, annak meghosszabbítására a nemzetgazdasági miniszternek nincsen hatásköre.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte továbbá, hogy az általános határidő-számítási szabályok szerint, ha a határidő hétvégére esik, akkor a kéréseket a következő munkanapon be kell fogadni. Ennek értelmében, mivel március 31. szombatra esett, hétfőig jelezhették átlépési szándékukat a pénztártagok. A parlament a gazdasági stabilitási törvény tavaly december végi elfogadásával több ponton változtatott a magánnyugdíj-pénztári tagokra vonatkozó szabályokon. A magánpénztári tagságukat fenntartók esetében megszűnt a kötelező magánnyugdíj-pénztári tagdíjfizetés, így az általuk fizetett tízszázalékos nyugdíjjárulék az állami nyugdíjkasszába kerül.

A magánpénztárban maradók ugyanakkor állami nyugdíjjogosultságot kaptak, vagyis az Országgyűlés eltörölte azt a szabályt, amely szerint az, aki korábban pénztártag maradt, kilépett a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerből, és 2012 januárjától keresetei nem számítanak be majdani állami nyugdíjába.

Újra megnyitották az állami pillérbe átlépés lehetőségét is azzal, hogy a pénztártagok a tagdíj-kiegészítésüket, valamint reálhozamukat - akárcsak a korábbi átlépési lehetőségnél - felvehetik, önkéntes pénztárba, illetve a tb-rendszerben létrejövő egyéni számlájukra utaltathatják. A múlt heti adatok szerint a pénztártagok mintegy tizede döntött a visszalépés mellett, friss adatokat a héten ismertet a Stabilitás Pénztárszövetség.