IMF: Önámítás lenne megnyugodni

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője szerint bár a világgazdaság helyzete javult az elmúlt hónapokban, a magas államadósság és a jelentős munkanélküliség miatt továbbra sem megnyugtató a helyzet, ráadásul az olajdrágulás komoly rizikót jelent.
Vágólapra másolva!

Jelenleg valamivel jobb a globális gazdaság állapota, mint néhány hónappal korábban volt, de önámítás lenne megnyugodni, a javulás alig érzékelhető - nyilatkozta Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója.

Szerinte a legnagyobb probléma a magas államadósság, illetve a jelentős munkanélküliség, ráadásul a kibontakozni látszó fejlődést komolyan veszélyezteti az egyre emelkedő olajár. Az IMF vezetője a közeljövő fő feladatai közé sorolta a stabilitás és a pénzügyi nyugalom fenntartását, a szilárdabb pénzügyi szektor kialakítását, miközben határozott intézkedéseket sürgetett a foglalkoztatás növelése céljából.

Christine Lagarde úgy vélte, a túl gyorsan végrehajtott költségvetési kiadáscsökkentések a fejlett országokban, így az Egyesült Államokban és a nagyobb európai országokban inkább rontanak a helyzeten, semmint javítanak.