Vágólapra másolva!
Egy javaslat szerint gépkocsi-vásárlási szocpollal segítene a kisgyermekes családokon a Nemzetgazdasági Minisztérium. A kedvezményt kifejezetten sokgyermekes családokra és nagy autókra szabnák - írja a Hvg.hu.
Vágólapra másolva!

Vissza nem térítendő autóvásárlási támogatást adna sokgyerekes családoknak a Nemzetgazdasági Minisztérium - írja a Hvg.hu. A lapnak Kopp Mária, a Népesedési Kerekasztal szervezője azt mondta, hogy olyan nagyobb gépkocsi vásárlását támogatná a gazdasági tárca, "amelybe befér legalább négy gyermek". Mint hozzátette, neki maga Matolcsy György mondta, hogy ezt tervezi a tárca.

A javaslatot megfogalmazó Népesedési akcióterv előzetes vázlatát múlt csütörtökön mutatták be az ötleteket összegyűjtő Népesedési Kerekasztal és a kidolgozásért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) képviselői. A Hvg.hu-nak az NGM az ötletről mindössze annyit mondott, hogy partnerként tekintenek a Népesedési kerekasztalra, és a javaslatok kidolgozására a tárcán belül létrejött a Családbarát Magyarországért munkacsoport, részleteket azonban nem árultak el.

A lapnak Gergely Péter, BankRáció.hu hitelszakértője azt mondta, hogy ha a kormány úgy valósítaná meg az ötletet, mint a lakásvásárlási szocpolt, akkor csak új autóra lehetne kérni a támogatást. Ezzel azonban az lenne a gond, hogy jelenleg rengeteg jó használt autó van a piacon. További problémát jelentene, hogy a támogatás vélhetően nem lenne jelentős összeg. A január elseje óta ismét igényelhető lakásépítési szocpol a gyermekek számától függően 800 ezer és 3,25 millió forint között alakulhat. Ebből kiindulva egy autóra valószínűleg nem lehetne több támogatást kapni pár százezer forintnál.

Emellett a banki gépjármű-finanszírozás jelenleg két oldalról is nagyon korlátozott - mondta a hvg.hu-nak Erdélyi Péter, a Magyar Gépjármű-importőrök Egyesülete elnöke. Egyfelől kevés a jó hitelképességű ügyfél, és hiteligénylő sem sok van. A Magyar Nemzeti Bank tavaly év végi hitelezési statisztikája szerint az 55 milliárd forint (forintalapú) gépjárárműhitel-állományból 25 milliárd bedőlt, és csak az állomány 30 százaléka, 17 milliárd forint számít teljesen problémamentesnek. A devizaalapú hiteleknél a 274 milliárd forintnyi állományból 221 milliárd problémamentes.

A "három szoba, három gyerek, négy kerék" jelmondat 2000-ben hangzott el Orbán Viktor második országértékelő beszédében. Mint a kormányfő később elmagyarázta, arról volt szó, hogy "legyenek gyermekek, legyen hol lakni és bizonyos fogyasztási javakat is meg tudjanak maguknak szerezni az emberek".