Utolsó nap rohamoztak a pénztártagok

Vágólapra másolva!
A magán-nyugdíjpénztári tagok 22,65 százaléka döntött úgy, hogy visszalép az állami nyugdíjrendszerbe - tudatta az [origo]-val a Stabilitás Pénztárszövetség. Az adatok nem a teljes feldolgozottságot tükrözik, a postán feladott nyilatkozatok miatt április 6. után lesznek végleges számok.
Vágólapra másolva!

A március 31. előtti határidő előtti napokban a tagok előbb 5, majd 10 százaléka döntött úgy, hogy feladja addigi pénztártagságát, és visszatér az állami nyugdíjrendszerbe, az április eleji adatok azonban ennek a kétszeresét mutatják.

A Stabilitás Pénztárszövetség legfrissebb összesítése szerint 22 533 tag lépett vissza a teljes 99 492 fős tagságból. Végleges adatokat április 6. után ígért a szövetség, a postán beküldött nyilatkozatok feldolgozása után. Mivel március 31. szombatra esett, a tagok még április 2-án is jelezhették visszalépési szándékukat.

Szabó Máté ombudsman pénteken bejelentette, hogy mivel a pénztártagok számára nem állt rendelkezésre kellő idő a megalapozott döntés meghozatalához, azt kérte a nemzetgazdasági tárcától, hogy a határidőt soron kívül hosszabbítsák meg. A Nemzetgazdasági Minisztérium kedden azt közölte, hogy az átlépésre nyitva álló határidőt törvény állapítja meg, annak meghosszabbítására a nemzetgazdasági miniszternek nincsen hatásköre.

A parlament a gazdasági stabilitási törvény tavaly december végi elfogadásával több ponton változtatott a magánnyugdíj-pénztári tagokra vonatkozó szabályokon. A magánpénztári tagságukat fenntartók esetében megszűnt a kötelező magánnyugdíj-pénztári tagdíjfizetés, így az általuk fizetett tízszázalékos nyugdíjjárulék az állami nyugdíjkasszába kerül.

A magánpénztárban maradók ugyanakkor állami nyugdíjjogosultságot kaptak, vagyis az Országgyűlés eltörölte azt a szabályt, amely szerint az, aki korábban pénztártag maradt, kilépett a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerből, és 2012 januárjától keresetei nem számítanak be majdani állami nyugdíjába. Az NGM erről korábban azt nyilatkozta, hogy a maradók 100 százalékos nyugdíjjogosultságot szereznek, de a vonatkozó törvényeket még nem igazították ehhez az ígérethez.

Újra megnyitották az állami pillérbe átlépés lehetőségét is azzal, hogy a pénztártagok a tagdíj-kiegészítésüket, valamint reálhozamukat - akárcsak a korábbi átlépési lehetőségnél - felvehetik, önkéntes pénztárba, illetve a tb-rendszerben létrejövő egyéni számlájukra utaltathatják. Ennek adómentességét az NGM törvénymódosító javaslatának megfelelően márciusban megteremtették.