Így mentik a devizahiteles közszolgákat

Vágólapra másolva!
Hétfőtől háromszázalékos kamattámogatás járhat az árfolyamgátat igénybe vevő közszolgáknak. Ehhez azonban számos feltételnek kell teljesülnie, így például a devizahitellel érintett lakásban kell élnie, és már ingatlantulajdona sem lehet - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Hétfőtől elvben a közszolgák már igényelhetik az árfolyamgát II. megoldást, bár csak pénteken jelent meg az érintettek kamattámogatásáról szóló kormányrendelet. E szerint a kamattámogatás mértéke 3 százalékos, amelyet minden, a családban nevelt gyermek további 1 százalékponttal növel - írja a hétfői Napi Gazdaság.

Csak az kaphat ugyanakkor kamattámogatást, aki az eredeti devizakölcsön és a gyűjtőszámlahitel adósa vagy adóstársa, és az adott lakásban legalább 50 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik, az adott lakásba van bejelentve, és életvitelszerűen ott lakik.

Ugyancsak kizárja magát a kamattámogatásból az, akinek az érintett lakóingatlanon kívül más ingatlana is van - kivéve, ha az adott ingatlan válás utáni tulajdonközösség megszüntetése, öröklés vagy ajándékozás révén került a birtokába.

A bankoknál történő jelentkezés feltétele, hogy a munkáltató - a szokásos jövedelemigazoláson túl - írásban jelezze a bank felé, hogy a közszolgálatban dolgozó bejelentette neki, hogy élni kíván az árfolyamgát II. megoldással, és igényli a kamattámogatást. Fontos feltétel, hogy kamattámogatást csak addig kaphat a dolgozó, amíg közszolgálati jogviszonya él az adott közintézménynél.