Bezár egy vegyipari üzem a Dunántúlon

Vágólapra másolva!
Az amerikai Dow Chemical Company azt tervezi, hogy bezárja balatonfűzfői polisztirolhab-gyártó üzemét - közölte a társaság hétfőn. A lépés egy több országra kiterjedő takarékossági program része.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint az üzem bezárásának szándékát "az építőiparban uralkodó, folyamatosan pangó piaci viszonyok, valamint a gazdasági válság hatására az építőiparban bekövetkezett drámai keresletcsökkenés" váltotta ki.

Céginformációs adatok szerint a Dow Chemical 1989 júniusában hozta létre első cégét Magyarországon Donichem Vegyipari Kft. néven. 1992-től tevékenységét Dow Hungary néven folytatta.

A 2010. évi mérlegbeszámoló szerint a Dow Hungary Vegyipari Kft. nettó árbevétele 7,2 milliárd forint volt, mérleg szerinti eredménye 632 millió forint, saját tőkéje 3,4 milliárd forint. Bár létszámadatot nem tartalmaz a mérleg, az MTI információja szerint a balatonfűzfői gyártelepen dolgozók száma 60-70 fő.

A Dow Chemical hétfőn közölte, hogy több üzemét bezárja az amerikai Illinois államban, továbbá Magyarországon, Portugáliában és Brazíliában. A világszerte foglalkoztatott 52 ezer emberből összesen 900-at küld el, és részben ezzel évi 250 millió dollárt tervez megtakarítani. Az üzembezárások ugyanakkor 350 millió dollár egyszeri kiadást jelentenek majd a cégnek.

Rebecca Bentley, a Dow Chemical szóvivője azt mondta, hogy Magyarországon és Portugáliában "nagyon gyengék a piaci feltételek, és kedvezőtlenek a gazdasági kilátások."