Magyar áruházakba csatornázná a családi pótlékot a kormány

családi pótlék, erzsébet utalvány, családok, bevásárlás
Vágólapra másolva!
Fontolgatja a kormány, hogy a családi pótlékot az élelmiszer-vásárlásra fordítható Erzsébet-utalványokban adnák oda az embereknek. Ez az egyelőre alig 100 milliárd forintos éves utalványforgalmat a többszörösére növelné, és jól járnának az Erzsébet-utalvány elfogadására feljogosított boltok. Bár az utalványokkal a rezsit nem tudnák fizetni a családok, az elképzelés melletti egyik érv az, hogy a kocsmákban is nehezebb lenne elkölteni a gyerekek utáni juttatást.
Vágólapra másolva!

"Nekem teljesen mindegy, hogy pénz vagy utalvány. Brutálisan sokat költök ennivalóra, az a lényeg, hogy elfogadják a boltokban" - mondta egy kétgyermekes, Budaörsön élő anyuka arra a kormányzati indítványra, hogy a családi pótlékot a kizárólag élelmiszer-vásárlásra fordítható Erzsébet-utalványban fizetnék ki az érintetteknek.

A kérdéssel több százezren szembesülhetnek a következő hónapokban, mert Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek április közepéig kell megvizsgálnia, hogyan fizethető ki pénzbeli ellátás helyett utalványban több szociális juttatás, így például a családi pótlék, a lakásfenntartási támogatás, a rendszeres szociális segély és az átmeneti segély.

Milliárdos haszon

A döntéssel a kártyakibocsátó és az üzletek jól járnának. A legutóbbi információk szerint eddig másfél millió munkavállalónak igényeltek utalványt a munkáltatók, ami az ötezer forintos havi keret alapján, évente 90 milliárd forintos összforgalmat jelent. Ennyi pénz van jelenleg az Erzsébet-utalvány rendszerén belül.

Erre jönne még a családi pótlékból és az említett szociális ellátásokból eredő extra. Az idei költségvetés szerint a kormány valamivel több mint 355 milliárd forintot fordít családi pótlékra, a rendszeres szociális segélyre és a lakásfenntartási támogatásra pedig több mint 100 milliárd forint van elkülönítve, az óriási összegű pluszpénz ráadásul a kibocsátónak járó jutalékot is növelné. Minden 100 milliárd forintból 6 milliárd ütné a kibocsátó markát, az idén várható 5,4 milliárdos bevételen felül. (Az Erzsébet-utalvány forgalmazásából származó eredmény kizárólag közfeladat ellátására fordítható, de például a bevezetést kísérő reklámkampányt is ebből fizették azért. A bevételekből finanszírozzák az úgynevezett szociális üdültetést célzó Erzsébet-programot. )

Kinek mennyi jár?

Családi állapot

Havi juttatás összege

Egygyermekes család

12 200

Kétgyermekes család

13 300

Három- vagy többgyermekes család

16 000

Egy gyermeket nevelő egyedülálló szülő

13 700

Két gyermeket nevelő egyedülálló szülő

14 800

Három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló szülő

17 000



Az Erzsébetet kibocsátó Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) mellett a magyar kézben lévő boltláncoknak is kedvez a rendszer és annak esetleges bővítése. A kibocsátó cég már tavaly megegyezett a jellemzően kis alapterületű boltokat működtető magyar tulajdonú boltláncokkal (CBA, Coop), amelyekben már lehet költekezni az utalványokkal, de a külföldi kézben lévő áruházláncok többségével (Spar, Auchan, Aldi, Lidl, Penny Market) még nem. Több hónapos huzavona után a piac legnagyobb szereplője, a Tesco a múlt pénteken jelentette be, hogy sikerült egyezséget kötnie az állami utalványkibocsátóval. Ez ugyan 176 üzlet bekapcsolását jelenti a rendszerbe, de még mindig nagyon sok bolt nem része annak. A Tesco-hálózaton belül például csak a nagyobb alapterületű egységekben, hipermarketekben lehet használni az Erzsébet-utalványt, de a kisebbekben, a Tesco Express néven futó boltokban nem.

Ez azért furcsa lépés, mert korábban Szatmáry Kristóf, a nemzetgazdasági tárca államtitkára egy februári rendezvényen pont azzal indokolta a hipermarketek távolmaradását a rendszertől, hogy azokban az egységekben nem kontrollálható, hogy az emberek mire költik az előírások szerint élelmiszerek vásárlására fordítható utalványt. Most pedig épp azokra a hiper- és szupermarketekre kapott engedélyt a Tesco, amelyekben lehet vásárolni más termékeket, mint élelmiszert. A kis Tescók kizárása újra a magyar láncok malmára hajtja a vizet, mert azok a napi, kisebb bevásárlásoknál is konkurenciái a városi boltoknak.

Forrás: Shopping Monitor 2012, GfK Hungária


Forrás: GfK Hungária

A segítség elkel, mert a vásárlói szokások a hipermarketek mellett vannak - ez derül ki a GfK piackutató cég legfrissebb, március közepén közzétett felméréséből. E szerint szupermarketekben (a hipereknél kisebb, de nem kisbolt) a lakosság az idén először költött nagyobb összeget élelmiszerre, mint az egyébként alacsony árszínvonala miatt vonzó diszkontokban (Penny, Lidl és hasonlók). A kisboltok jelentősége az elmúlt három évben folyamatosan csökkent, 2011 végén már csak a megkérdezettek 21 százaléka számára szolgáltak az élelmiszer-beszerzés fő helyszínéül.

Pro és kontra

Ha életbe lép a javaslat, és a családi pótlék valóban Erzsébet-utalványban érkezik majd, az biztosan extra törődést igényel majd az emberektől, mert ahelyett, hogy a számlára kapott pénzt elköltenék egy utalvánnyal kell babrálniuk. A Bezzeganya.hu blog hétfői bejegyzése pedig egy vidéki család szemszögéből kritizálta a javaslatot, mondván, egy kis településen nincsenek olyan boltok, ahol vásárolni lehetne az utalvánnyal, miközben a pénz kellene másra, például rezsire.

Igaz, az Erzsébet zárt rendszerének előnye is lehet. Az utalvány biztosíthatja, hogy a szülők élelmiszerre fordítsák a kapott pénzt, és ne költsék el például a kocsmában. Az jegy felhasználásáról szóló jogszabály kimondja, csak meleg és hideg kész étel megvásárlására fordítható. Persze kiskapu mindig lesz: az utalványokkal ételt kínáló egységekben is lehet fizetni, esetleg a kocsmában is elfogadhatják pénz helyett, de a szülő akár pénzre is válthatja azokat.