Vége a banki ügyfelek kényeztetésének

Vágólapra másolva!
Bár a jócskán 10 százalék fölötti akciós kamatok eltűntek a kínálatból, szó sincs arról, hogy csökkennének a betéti kamatok. A Bankometer legfrissebb elemzése szerint a jó hozamnak ugyanakkor sok feltétele van: hosszabb lekötés, egyéb pénzügyi termékek megvásárlása, rendszeres megtakarítási programban való részvétel.
Vágólapra másolva!

A betéti piac az elmúlt hónapokban számottevően átalakult. A kamatok emelkedése tavaly november végén indult, de igazi lendületet január első felében kapott. Ekkor a pénzintézetek egymásra licitálva jelentették meg a jócskán 10 százalék fölötti akciós ajánlatokat, amelyet döntően 2 hónapos lejáratra, és jellemzően csak újonnan befizetett forrásokra adtak - írja legfrissebb elemzésében a Bankometer.

A két hónapos lekötések átlagkamata a január második hetében tapasztalt 7,01 százalékról, kevesebb mint két hét leforgása alatt 8,19 százalékra ugrott, miközben az egyéb időtávoknál csak mérsékelt emelkedés volt megfigyelhető. A 6 hónapos átlagkamat 6,47, a 12 hónapos 6,52 százalékról február elejére mindössze 6,6, majd 6,74 százalékra kúszott, 3 hónapra pedig érdemben nem módosultak az adatok.

Forrás: Bankometer

Változást a március hozott, amikor a 2 hónapos lejáratra vonatkozó kiugró ajánlatok eltűntek ugyan, ám a frissen a bankba kerülő pénzekre megmaradt a kiemelkedően magas kamat. Az akciós átlag március elején 8 százalékig csökkent, ám ez a szint - egyelőre úgy tűnik - keményen megtámasztotta az esést.

Mindezzel párhuzamosan megfigyelhető volt ugyanakkor az is, hogy az újonnan a bankba kerülő megtakarítások megtartása érdekében a pénzintézetek a hosszabb lejáratokra meghirdetett akcióknál is emelték a kamatokat: 6 hónapos leköltésnél 7,09, a 12 hónaposnál 7,89 százalékig kúszott az átlag, sőt az időszak végére már 3 hónapos távnál is volt némi elmozdulás (7,06 százalékról 7,25-re).

Forrás: Bankometer

Kiemelkedően magas kamatokkal azonban nem csak az akciós kínálatban lehetett találkozni.

Kombinált ajánlatok

Az elmúlt hónapokban egyre több olyan kombinált betét jelent meg a piacon, amelynél a magas kamat feltétele valamilyen egyéb termék megvásárlása: biztosítás, befektetési jegy, önkéntes pénztári tagság. E módozatoknál a kamatok növekedése még az akciós termékeknél tapasztalt mértéket is felülmúlta: tavaly november és idén március vége között 7,7 százalékról 8,86 százalékra nőtt az átlag, miközben az ezen ajánlatok nélküli betétek átlagkamata mindössze 4,6 százalékról 4,81 százalékra emelkedett.

A harmadik, egyre határozottabban kirajzolódó trend a banki ajánlatok részletes elemzése során mutatkozik meg. Egyre több olyan termék kerül piacra, amely a rendszeres, kisebb összegű megtakarításokat elhelyezését ösztönzi. E módozatok feltételei jelentős eltéréseket mutatnak. Azoknál, ahol főként betételhelyezés lehetséges, a közös elem az, hogy az aktuális hónapban kifizetett kamat attól függ, hogy nőtt-e, és ha igen, mennyivel a számlán lévő összeg.

A megfelelő összeg (általában minimum 10 ezer forint) elhelyezésekor a kamat magas (jelenleg 7,5-5 százalék), ha ennyi pénz nem érkezik a számlára a kamat ennél alacsonyabb, ha pedig csökkent a tőke (pénzfelvétel volt) a maradékra felszámított kamat minimális. Ilyen terméke van egyebek mellett a CIB, Erste, Citi, illetve a Sopron Banknak.

Az egyéb ilyen programok keretében arra van lehetőség, hogy a kisebb összegű, rendszeres megtakarítással is elérhetők legyenek értékpapírok (jellemzően befektetési jegyek). Ezek között van olyan is, amelyhez kedvezőbb kamatozású betét is kapcsolódik. Ilyen termék található a Raiffeisen, az MKB és az UniCredit ajánlatai között. Összességében tehát megállapítható, hogy bár a bankok betéti kamatai tovább nőttek, a könnyű pénzszerzés ideje ebben a szegmensben is lejárt. Magas kamat hosszabb futamidőre, esetenként egyéb feltételekhez kötötten érhető csak el.

Tizennyolcszoros eltérés az ajánlatok között

Ha valaki 100 ezer forintot szeretne elhelyezni 2 hónapra jelenleg közel 100 ajánlatot talál. A legjobb a Banco Popolare Viva Italia betéte, amely újonnan a bankba érkező forrásra vonatkozik, s az időszak alatt 1833 forint hozamot biztosít tulajdonosának. (Igaz a betéthez egy speciális lekötési díj is kapcsolódik.) A leggyengébb a K&H önálló, lakossági bankszámla nélkül kínált betéte, amely ugyanezen idő alatt 100 forintot termel.

Egymillió forint 12 havi lekötésénél a legjobb hozamot - az időszak alatt 90 ezer forintot - a Sopron Bank akciós betéte fizeti, ahol a kamat mértéke a számlahasználathoz kötött (kártyahasználat gyakoriságára, csoportos megbízások számára, összegére vonatkozóan határoznak meg feltételeket). A leggyengébb ajánlat az OTP egyszerű éves lekötött betéte, ahol az egy év alatt az előbbi negyedét, mindössze 15 ezer forintot hoz a befektetett összeg.