Az IMF kihúzná a törvényből az egykulcsos adót

Vágólapra másolva!
Az IMF-tárgyalások megkezdéséhez módosítani kell a jegybanktörvényt, és ki kell venni a sarkalatos törvényből az egykulcsos személyi jövedelemadót - írja diplomáciai forrásra hivatkozva a Magyar Nemzet. A kormány által kért hitelkerethez szükség lesz a tömegközlekedés reformjára is.
Vágólapra másolva!

Három héten belül megkezdődhetnek a tárgyalások a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között - írja szombati számában, diplomáciai forrásokra hivatkozva a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, az IMF 10-15 milliárd eurós hitelkeretet biztosítana két évre, vagyis 2014-ben az akkor felálló kormánynak is jóvá kellene hagynia a megállapodást, ha igényt tart a hitelkeretre.

A tárgyalások megkezdésének feltétele a Magyar Nemzet forrása szerint, hogy a kormány módosítsa a jegybanktörvényt. Az IMF-et nem Simor András MNB-elnök fizetése vagy az eskü érdekli, hanem azt szeretné, ha biztosítva lenne a bank függetlensége, például nem néznék jó szemmel egy új, harmadik alelnök kinevezését, illetve túl nagynak tartják a monetáris tanács hatalmát.

A Magyar Nemzet forrása szerint az IMF a befektetői bizalom visszaszerzésére törekszik, ehhez pedig az egyes ágazatokat terhelő különadók kivezetését tartják célravezetőnek. A valutaalap állítólag nem ragaszkodik az egykulcsos személyi jövedelemadó eltörléséhez, azt viszont elvárja, hogy az kerüljön ki a sarkalatos törvényből, hogy később, ha szükséges, egyszerű többséggel is módosítani lehessen rajta.

Az IMF-et állítólag aggasztja, hogy a munkaerőpiacot érintő intézkedések, például a kötelező béremelés negatívan hatnak a foglalkoztatásra. Elismerik ugyanakkor, hogy a kormány egyes intézkedései helyes lépések voltak a felé, hogy minél többen dolgozzanak. A hitelért cserében a kormány nem úszhatja meg azt sem, hogy reformálja a közösségi közlekedést, főképp a BKV és a MÁV állami támogatását.