A második negyedévre várja az IMF-megállapodást a kormányzat

Vágólapra másolva!
A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint Magyarország gyorsan szeretne megállapodni az IMF-fel az elővigyázatossági hitelről, de ebben a hónapban már biztos nem lesz megállapodás.
Vágólapra másolva!

Magyarország arra számít, hogy a második negyedévben köt elővigyázatossági hitelmegállapodást a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - közölte Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára. A Reutersnek nyilatkozó spolitikus "túl borúlátónak" értékelte azt a néhány szakértői véleményt, hogy a szerződést csak június végére sikerül tető alá hozni. Cséfalvay Zoltán hangsúlyozta továbbá, hogy Magyarország továbbra is a gyors megállapodás híve, egyben annak a véleményének adott hangot, hogy minden félnek az érdekében áll, hogy amilyen gyorsan csak lehet, megszülessen a szerződés. Fellegi Tamás, a magyar tárgyalódelegáció vezetője egy hete azt mondta, áprilisra várja a megállapodást.

Az NGM államtitkára üdvözölte a forint utóbbi időszakban bekövetkezett erősödését, azt hogy már 300 forint alatt áll az euró. Álláspontja szerint a folyamat kedvező a költségvetés szempontjából, és azt mutatja, hogy nagyobb a bizalom Magyarország iránt. Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy Magyarországnak mintegy 5 milliárd eurónyi adósságot kell megújítania az idén, Cséfalvay Zoltán azt mondta: ésszerű, hogy a külföldi pénzpiacok megcsapolására az IMF-fel kötendő megállapodás után kerüljön sor. Másrészt azonban figyelembe kell venni a jelentős piaci keresletet, továbbá a piaci hullámzásokat.

A Reuters jelentése szerint Cséfalvay Zoltán nem zárta ki egy korábbi, a megállapodás létrejöttét megelőző devizakötvény- kibocsátás lehetőségét.