152 milliárdos veszteség az Ersténél

Vágólapra másolva!
A végtörlesztésnek, valamint a makrogazdasági kilátások romlásának köszönhetően 152 milliárd forintos veszteséggel zárta a 2011-es évet a magyar Erste Bank.
Vágólapra másolva!

A makrogazdasági kilátások romlása, valamint a végtörlesztés bevezetése a kockázati céltartalék jelentős növekedését eredményezte, ami miatt negatív eredménnyel zárta a 2011-es évet az Erste Bank - közölte a bank csütörtökön.

Az előzetes adatok szerint az Erste Bank Hungary mérlegfőösszege 3253 milliárd forint volt, miközben az üzemi eredmény 9 százalékkal növekedve 100,68 milliárd forinton zárt. Az adózás előtti eredmény mínusz 152,15 milliárd forint volt a tavalyi év végén.

A közlemény szerint a bank a lakossági hitelek és betétek, valamint a vállalati betétek terén növelni tudta piaci részesedését. A lakossági hitelek területén a bank piaci részesedése 14,6 százalék, míg a lakáscélú hitelek területén 18,1 százalék. Az Erste Bank 930 ezres ügyfélszámát és 143 egységből álló fiókhálózatát tekintve továbbra is jelentős piaci szereplő és meghatározó lakossági bank Magyarországon.

A végtörlesztésből származó veszteségek ellensúlyozására a bank mintegy 58 milliárd forint értékű további tartalékot képzett, miközben a nem fizető hitelek fedezetéül szolgáló céltartalékok szintjét további 72 milliárd forinttal növelte a 2011-es év végével.

Kirívóak voltak a piaci körülmények

Az elnök-vezérigazgató elsősorban azzal magyarázta a negatív eredményt, hogy a makrogazdasági helyzet romlott, s a kirívó piaci körülmények, a kedvezőtlen szabályozási változások, beleértve a végtörlesztés bevezetését, jelentős kockázati céltartalék növekedést eredményezett. Jelasity Radován elmondta: a tavalyi utolsó negyedévben egyedül a végtörlesztés 59,6 milliárd forint veszteséget okozott az Erste Banknak, így tavaly az egész éves negatív tendenciák miatt a társaság céltartalékainak állománya 237,32 milliárd forintra emelkedett.

Közölte: az Ersténél mintegy 25 ezer ügyfél élt a végtörlesztés lehetőségével, akik összesen 157 milliárd forintot fizettek vissza, a végtörlesztés piaci értéken a banknál 216,6 milliárd forint követelést érintett. A végtörlesztés a bank összes lakossági deviza alapú jelzáloghitelének 27-28 százalékára vonatkozott, ezek 99 százaléka svájci frank alapú devizakölcsön volt.

20 százalékon a rossz hitelek aránya

Az elnök-vezérigazgató elmondta: a magyarországi Erste-csoportnál jelentősen megemelkedett a nem törlesztő hitelek, a 90 napon túl fizetési késedelemben lévő kölcsönök aránya: míg 2010-ben ez az arány 11,7 százalék volt, 2011-ben 20,5 százalékra emelkedett. Tavaly a lakossági hiteleknél ez a hányad 16,3 százalékra nőtt az előző évi 11,4 százalékról, míg a vállalati hiteleknél 12,5 százalékról 29 százalékra ugrott. Tavaly a banknál az ügyfelekkel szembeni teljes követelés-állomány 2315,3 milliárd forintot tett ki, 3 százalékkal növekedett egy év alatt.

Az elnök-vezérigazgató elmondta: az idén a magyarországi Ersténél jelentősen emelni akarják a betétállományt, mert a bank hitel/betét mutatója a hazai bankok között az egyik legrosszabb, 192 százalékot mutatott tavaly.