Jövedelempótlékot igényelhetnek a rosszul járó kismamák

Vágólapra másolva!
A szerdán megjelent kormányrendelet szerint azok kérhetnek kompenzációt, akik tavaly már, idén pedig még ugyanazt a juttatást kapták, tehát vagy terhességi gyermekágyi segélyt, vagy gyedet.
Vágólapra másolva!

Jövedelempótlékot igényelhetnek azok a kismamák, akik az adójóváírás megszüntetése miatt kevesebb gyedet, terhességi gyermekágyi segélyt kapnak - az erről szóló rendelet a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg. A kiegészítést azok kérhetik, akik 2011. december 31-én már, 2012. január 1-jén pedig még ugyanazt a juttatást kapták, tehát vagy tgyást, vagy gyedet.

Nem kérhetnek kompenzációt azok, akik 2011-re vonatkozóan nem vettek igénybe adójóváírást, és legalább havonta 206 250 forint összegben veszik igénybe a családi adókedvezményt. Az adójóváírás január 1-jei megszüntetése miatt bizonyos jövedelmi határ alatt csökken a gyermekgondozási díj (gyed) nettó összege, és kevesebbet kapnak kézhez a szülési szabadság idején folyósított terhességi gyermekágyi segélyben (tgyás) részesülők is.

A terhességi-gyermekágyi segély esetében a bruttó bérekhez hasonlóan havi 202 ezer forintig nő az adóterhelés az adójóváírás eltörlése miatt. A gyermekgondozási díj esetében pedig azok kapnak kevesebbet kézhez, akiknek tavaly bruttó 167 ezer forintnál kevesebb volt a juttatásuk.

A kormányrendelet alapján jövedelempótlékot az a szülő kap, aki 2011. december 31-én már és 2012. január 1-jén még terhességi-gyermekágyi segélyben vagy gyedben részesült.