Nyugat-európában bízik a nyíregyházi koporsógyár

Vágólapra másolva!
Míg Magyarországon az olcsóbb koporsókra és a hamvasztásos szertartásokra van inkább kereslet, addig Európa nagyobbik részén továbbra is népszerű a koporsós búcsúztatás a gyászolók körében - közölte Hegedűs László, a hatvanéves nyíregyházi koporsógyár tulajdonosa.
Vágólapra másolva!

Magyarországon a gazdasági nehézségek és a kulturális változások miatt megcsappant az eladható koporsók mennyisége, és a gyászolók is inkább az olcsóbb árfekvésű termékeket választják. Hegedűs László, a nyíregyházi Keletfa Faipari és Kegyeleti Termékeket Gyártó Kft. tulajdonos-igazgatójának elmondása szerint nőtt a hamvasztásos temetések aránya, a koporsók átlagára viszont csökkenő tendenciát mutat Magyarországon.

Tapasztalatai szerint Európa más országaiban ennek az ellenkezője igaz: a temetési hagyományaikat jobban gyakorló, vallásosabb katolikus és ortodox vallású népek többet áldoznak erre. Lengyelországban és Romániában emellett a társadalombiztosítás segíti a temetkezéseket.

Magyarországon az olcsóbb, nyárfából készült, hatszögletű, magas fényű, úgynevezett olasz formájú koporsók felé megy el a kereslet - mondta Hegedűs. A koporsók túlnyomó többsége egyébként fából, kisebb része pedig laminált lapból készül. A kilencvenes évek elején őrölt mogyoróhéjporból is préseltek koporsót, a Spanyolországból származó technológia azonban az évek során annyira megdrágult, hogy már nem éri meg így gyártani.

A Keletfa koporsógyár az idén lett hatvanéves. A cég kis magánvállalkozásként, asztalosüzemként kezdte a termelést a múlt század közepén. Az 1949-es államosítási hullám után 1952-re vált fő profillá a koporsógyártás. A termelés a nyolcvanas években érte el a csúcsot, ekkor 190-en dolgoztak a vállalatnál. A rendszerváltás és több csere után, 1997-ben került mostani tulajdonosához, a Hegedűs családhoz.

A cég a konkurencia miatt elsősorban a nyugat-európai államokat célozta meg, főként Franciaországba, Spanyolországba, Németországba, Szlovákiába, Ukrajnába, Olaszországba és Romániába szállítanak. Jelenleg több mint hetvenen dolgoznak a nyíregyházi üzemben, amely évente 24 ezer darab koporsót gyárt. Egy koporsó elkészítése a sorozatgyártási technológiával körülbelül két óra, a különleges megrendelések teljesítésére nemritkán húsz munkaórát is fordítanak.