Veszik a csődközeli Malév jegyeit

MALÉV, A Malév Boeing 737-600 típusú repülőgépének farokrésze a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es terminálján
Vágólapra másolva!
A Malév értékesítési részlege e-mailben nyugtatja az utazási irodákat, ahol nem tapasztalják, hogy a Malév várható csődjéről szóló hírek miatt ne vennék a légitársaság jegyeit. Aggódó érdeklődök viszont mindenütt sokan vannak. 
Vágólapra másolva!

"A Malévről szóló hírek miatt érezhető, hogy az utasok alternatív lehetőségeket is keresnek, de egyelőre csak az érdeklődés szintjén. Mivel nagyon rövid idő telt el a Malév bejelentése óta, még a foglalásoknál nem látható változás" - mondta az [origo]-nak Simon András, a Weco-Travel ügyvezetője, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnökségi tagja.

A Malév vezérigazgatója hétfőn délután jelentette be, hogy a cégnek elfogyott a pénze. A kormány még hétfő reggel kiemelt stratégiai céggé nyilvánította a magyar légitársaságot, ezzel biztosítva, hogy csak egy állami intézmény végezheti el a felszámolást csőd esetén. Kedd este pedig arról jelent meg kormányrendelet, hogyan kell kárpótolni az utasokat, ha a Malév csődbe menne.

Az [origo]-hoz eljutott a Malév értékesítési részlegének rövid e-mailje is, amelyben az utazási irodákat nyugtatják. "A Malév gépei az elmúlt napokban is folyamatosan, menetrend szerint indultak és érkeztek, és ettől a gyakorlattól a továbbiakban sem kívánunk eltérni" - áll a levélben, amelyben "elővigyázatosságnak" nevezik, hogy a kormány kiemelt céggé nyilvánította a Malévet.

Egyfolytában szólnak a telefonok

Czvek János, a Pelikan.hu online repülőjegy-foglaló rendszer marketingmenedzsere azt mondta, az utóbbi három napban öt százalékkal esett vissza a Malév-jegyek eladása a múlt év azonos időszakához képest, de ez szerinte minimális csökkenés, bármikor előfordulhat ilyen változás egy-egy légitársaságnál. A jelentősebb csökkenést szerinte az is gátolja, hogy a Malév alacsony jegyárakat kínál jelenleg. Az átfoglalások számának növekedéséről szerinte sincs szó.

Az utasokat azért érdekli, hogy mi történhet a Malévvel. "Egyfolytában hívogatnak. Az összes telefonáló harmada a Malévről kérdez, érdeklődik" - fogalmazott Czvek János. Hozzátette, hogy egyelőre nem tudnak biztosat mondani. "Meg kell várni, amíg a Malév nyilatkozik a hogyan továbbról. Úgy tudom, péntekig van pénze a cégnek. Egy esetleges csőd esetén, a leállás utáni napokban az utasok a kormánytól kapnak kártérítést. Akiknek hónapok múlva esedékes utazásra szól a jegye, azoknak a legtanácsosabb megvárniuk a fejleményeket. Kérdés ugyanis, hogy egyáltalán csődbe megy-e valóban a magyar légitársaság, esetleg átveszi egy másik cég a járatait" - mondta Czvek János.

A HurráNyaralunk.hu-nál is csak az érdeklődők száma növekedett. "Érdekes, azt nem lehet mondani, hogy ne reagáltak volna az utasok a Malévről szóló hírekre, de egyelőre nincs komolyabb felzúdulás. Nincsenek tömeges lemondások, átfoglalások. Persze vannak utasok, akik - ha nem sokkal drágább egy másik légitársaság az adott útra - akkor azt választják. De sokan vannak, akik hallottak a Malév gondjairól, ennek ellenére ott vesznek jegyet. Legtöbbször egyébként az ár a döntő tényező. A Malév pedig nagyon olcsó jegyeket kínál jelenleg" - mondta Habóczki Zsolt, a HurráNyaralunk.hu online utazási iroda vezetője.

Döntsön az utas

"A kommunikációban problémákat látok, így nehéz pontos információkat adni az ügyfeleknek, mert a légitársaság kommunikációjában nehéz kiigazodni" - fogalmazott a szakember, és hozzátette, jelenleg nincs konkrét információjuk a Malév jövőjéről, ezért a jeggyel rendelkező utasoknak is csak azt tudják mondani, hogy a jelenlegi jegyszabályzat érvényes. A cégvezető azt is elmondta, hogy a jövőbeni utasok számára olyan ajánlatokat adnak, amelyekben a Malév mellett más légitársaság járatait is feltüntetik, és az utasra bízzák a döntést.

A Best Reisen utazási irodánál sem tapasztaltak fennakadást. Néhány utas érdeklődött már, mert a következő napokra van repülőjegy-foglalása. Az iroda a téli társasutazásokat azonban nem a Malévval bonyolítja le, a nyári járatüzemeltetéseket pedig, ha szükség lesz rá, átveszik más légitársaságok - mondta az [origo] kérdésére Zám Tibor. A Best Reisen irodavezetője szerint valós forgatókönyv, hogy a Malév csődbe megy, az utazási irodák azonban átfoglalásokkal tudják kezelni ezt a helyzetet, még akkor is, ha átmenetileg kisebb káoszra lehet számítani.