Tovább szakad a búza árfolyama

Vágólapra másolva!
Az újból 1,3 fölé gyengülő dollár és a részvénypiacok - Európában éves csúcsokat megdöntő - rendkívül jó teljesítménye sem volt elegendő egy komolyabb árupiaci vételi hullámhoz. Sem az olaj sem az arany, sem az ipari fémek nem hozták az ilyen környezetben elvárható jó teljesítményeket, a gabonák esetében pedig folytatódott az eladási hullám, amely a búzát taszította a legmélyebbre.
Vágólapra másolva!

A múlt héten tartósan 1700 alatt lévő aranyárfolyam hétfőn visszakerült az 1710 körüli árszintre és itt meglehetősen szűk sávban ingadozik a hét eddig eltelt időszakában. Érdekes módon reagálja le a dollár árfolyamváltozásait a nemesfém, többször előfordult, hogy a dollárerősödés emelte és a dollárgyengülés csökkentette az árfolyamot az elmúlt tíz napban. A jelenség tökéletesen ellentmond az aranypiac alaplogikájának, elfogadható magyarázatot egyelőre nem találtunk.

Az olajpiaci hangulat is távol állt attól, amit a részvénypiacok sugalltak. A nagyjából 85-90 dolláros ársáv aljáig gyengült termék csupán a 86-os szintig volt képes visszaerősödni. A befektetők kivárnak, új indikációkat a bécsi OPEC gyűlésről kiszivárgó hírek és természetesen a szokásos szerdai, fél ötkor megjelenő készletadatok adhatnak.

WTI olaj árfolyama (hordó/USD)

Forrás: [origo]

Az ipar fémek piacán is csak az európai kereskedésben lelkesedtek a befektetők, de a pluszok elillantak az amerikai piacon. Több terméknél is az érződik, hogy komoly pozíciókat már nem akarnak építeni a befektetők, inkább csukják a meglévő kitettségeiket. Közelednek az ünnepek, a hosszú szabadságok ideje, ráadásul idén meglehetősen sok szünnappal búcsúztatjuk az óévet, nem sok lehetőség maradt a cselekvésre.

Továbbra is az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) hétfőn megjelent készletadatainak hatása uralja a gabonák piacát. A legerőteljesebb reakciót a búza piacán láthattuk, ma reggelre 800 centig esett az árfolyam, amely korábban erős támasszal találkozott 850 cent környékén.

A grafikonra pillantva egyértelműen látszik a technikai eladások mikéntje is. A júliusi 950 centes csúcs óta egy nagyon szépen kirajzolódó csökkenő csatornában maradt az árfolyam, ebből esett ki a kurzus kiváltva stopokat és még intenzívebbé téve az egyébként nem túl meglepő fundamentális hírek hatását.

Gyengén szerepelt a szója és a kukorica is, de ezeken a piacokon sokkal kisebb hatással járt a búza piacát szétromboló készletadatok megjelenése. A technikai képük is kedvezőbb, nem törtek le az elmúlt időszakban megszokott ársávból.

Búza árfolyama (USD)

Forrás: [origo]