Olvad a magyar részvények súlya

Vágólapra másolva!
Ma piaczárást követően súlyozzák át a bécsi tőzsde által számolt CECE indexet, ami a közép-kelet európai régió három országát fedi le. A szeptemberi átsúlyozással összhangban Lengyelország ismét növelni tudta kitettségét Magyarországgal, illetve Csehországgal szemben.
Vágólapra másolva!

Tovább nő a lengyel előny

A három hónappal korábbi CECE index átsúlyozáshoz hasonlóan ismét a lengyel szereplők dominanciája figyelhető meg, ugyanis a lengyel komponensek összesített súlya 3,24 százalékponttal 73,8 százalékra nő a mai piaczárást követő átsúlyozáskor. A benchmarkot alkotó két másik piac részesedése egyaránt csökken, Magyarország kitettsége mintegy egy százalékponttal 6,6 százalékra, Csehországé pedig 2,26 százalékponttal 19,6 százalékra.

Forrás: [origo]

Az indexkomponensek súlyának változását vizsgálva is a lengyel papírok tartoltak. A legtöbbet a KGHM profitálja, a réz- és ezüstbányászattal foglalkozó cég részesedése ugyanis 2,14 százalékponttal emelkedik, megelőzve a PZU biztosítótársaság 1,75 százalékpontos bővülését. Rajtuk kívül a PKN Orlen és PGNiG olaj- és gázipar cégek kitettsége növekedett nagyobb mértékben, 0,87, illetve 0,8 százalékponttal.

A cseh és a magyar piac nem csak kumuláltan, de komponensenként is rosszul jár az átsúlyozással. A 8 cseh és az 5 magyar részvény közül csupán egyetlen egy, az Egis részesedése emelkedik a mai piaczárást követően, igaz, ennek mértéke igen elenyésző 0,05 százalékpontos változásnak. A fennmaradó hazai blue-chipek súlya egyenként 0,24-0,28 százalékponttal csökken.

Mindenkit legyűrt a CECE index

Nyár óta továbbra is emelkedő pályán található a főbb régiós indexeket magába tömörítő CECE index, amely az elmúlt napokban közel másfél éves csúcson járt az 1900 pontos szint közelében. 2012-es teljesítményét tekintve jócskán felülteljesítette a meghatározó régiós indexeket. 22,5 százalékos plusza mellett a lengyel WIG20 17, a cseh PX 11, míg a BUX csupán 4 százalékot emelkedett.

CECE Index

Forrás: [origo]


Forrás: [origo]